Kremlin'den Grönland açıklaması
DÜNYA, 09 Ocak 2025 Perşembe, 20:03Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki ABD büyükelçiliği, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın Grönland üzerinde ABD hakimiyeti kurma konusundaki artan ilgisini dile getirmesi sonrası ABD'nin Kuzey Kutbu bölgesinde yer alan adadaki askerî varlığını güçlendirmeyi planlamadığını açıkladı.
20 Ocak'ta ABD Başkanlık koltuğuna oturmaya hazırlanan Trump, stratejik önem arz eden adanın ABD'nin egemenliği altında olmasının "mutlak bir zorunluluk" olduğunu ve Grönland'ı topraklarına katmak için askerî veya ekonomik güç kullanmayı seçenekleri arasında tuttuğunu belirtmişti.
Reuters'a konuşan ABD'li sözcü, "ABD'nin Gröndland'da mevcut askerî varlığını güçlendirme gibi bir planı yok" dedi ve ekledi:
"Kopenhag ve Nuuk ile yakından çalışmaya devam ederek her türlü teklifin ortak güvenlik ihtiyaçlarımızı karşılamasını sağlayacağız."
Grönland, Kuzey Amerika'dan Avrupa'ya giden en kısa yolun üzerinde bulunduğu için ABD ordusu ve ordunun balistik füze erken uyarı sistemi için stratejik öneme sahip.
ABD ordusu Grönland'ın kuzeybatısında bulunan Pituffik hava üssünde kalıcı varlığını sürdürüyor.
RUSYA'DAN DA AÇIKLAMA GELDİ
Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Trump'ın Kanada ve Grönland'a yönelik ilgisine atıfta bulunarak, Kuzey Kutbu bölgesinin Rusya'nın ulusal çıkarları açısından stratejik öneme sahip olduğunu belirtti.
Trump'ın Grönland ve Kanada hakkındaki yorumları sorulduğunda, Kremlin, en büyük Arktik kıyı şeridine sahip olan Rusya'nın durumun "dramatik gelişimini" yakından izlediğini söyledi.
Peskov, "Arktik, ulusal çıkarlarımızın, stratejik çıkarlarımızın bir bölgesidir" dedi. "Arktik bölgesinde barış ve istikrar atmosferini korumakla ilgileniyoruz."
"Durumun oldukça dramatik gelişimini yakından izliyoruz, ancak şimdiye kadar, şükürler olsun, açıklamalar düzeyinde."
Peskov, ABD'nin 19. yüzyıla dayanan Grönland'ı ele geçirme girişimlerinin ABD ve Danimarka'nın meselesi olduğunu, ancak Avrupa'nın Trump'ın açıklamalarına çok dikkatli tepki verdiğini belirtti.
Peskov, "Avrupa çok çekingen tepki veriyor ve Trump'ın sözlerine tepki vermek elbette korkutucu, bu nedenle Avrupa çok dikkatli, mütevazı, sessizce, neredeyse fısıldayarak tepki veriyor," dedi.
Trump'ın, ABD'nin 1999'da Panama'ya vermeden önce inşa ettiği ve sahibi olduğu Panama Kanalı hakkındaki açıklamaları sorulduğunda, Kremlin açıklamaları duyduğunu ancak bunların ABD ve Panama'nın çözmesi gereken şeyler olduğunu söyledi.
SCHOLZ ÇOK ŞAŞIRMIŞ
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise, Trump'ın Grönland ve Kanada hakkındaki yorumlarına şaşırdığını ifade ederek, Avrupalı ortakların sınırların dokunulmazlığının uluslararası hukukun temel bir ilkesi olduğu konusunda hemfikir olduğunu söyledi.
DÜNYA 09 Ocak 2025 Perşembe, 20:03
Yorumlar
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler