
Terörsüz Türkiye için kritik viraj! PKK bugün silah bırakıyor
GÜNDEM, 11 Temmuz 2025 Cuma, 08:02Gözler bugün Irak'ın kuzeyinde bir grup PKK'lının silahlarını teslim edeceği ana çevrilmiş durumda.
Terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın İmralı'da 27 Şubat'ta yaptığı çağrının ardından PKK, 5-7 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdiği kongrede fesih ve silah bırakma kararı aldı.
Bu karar kapsamında terör örgütü PKK, yaptığı duyuruda bir grup örgüt mensubunun 11 Temmuz günü Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentinde düzenlenecek törenle silah bırakacağını bildirdi.
GAZETECİLER ALINMAYACAK
Silah bırakma olayını düzenleyen terör örgütü KCK, 7 Temmuz günü yaptığı açıklamada, "güvenlik" nedeniyle silah bırakmanın yapılacağı tören alanına gazetecilerin alınmayacağı, törenin canlı yayınlanmayacağı duyurmuştu. Açıklamada, gazetecilerin silah bırakma törenini kurulacak ekranda takip edileceği bildirilmişti.
KCK, gazetecilerin Süleymaniye'ye bağlı Dukan ilçesindeki bir otelin önünde 11 Temmuz günü toplanmasına yönelik çağrıda bulunmuştu. Çağrının ardından ulusal ve uluslararası çok sayıda yayın kuruluşu ve gazeteci otelin önüne gelerek, gelişmeleri takip etmeye başladı.
DEM PARTİ HEYETİ GELDİ
Son olarak, DEM Parti heyeti, Süleymaniye'de terör örgütü PKK'nın silah bırakacağı alana geldi.
DEM PARTİ GÖRÜNTÜLER İÇİN SAAT VERMİŞTİ
Silah bırakma olayına ilişkin ise DEM Parti tarafından yapılan bilgilendirmede, ''11 Temmuz'da yapılacak olan 'Barış ve Demokratik Toplum' grubun silahların imha edilmesi açıklamasına ilişkin olarak, açıklamanın görüntüleri saat 11.45 ile 14.00 arası yayınlanacaktır'' diye belirtilmişti.
SİLAH BIRAKAN PKK'LILAR NE YAPACAK?
Silah bırakanlar Irak içinde kalacak ancak örgütsel faaliyet yürütmeyecek. Örgüt adına açıklama yapmayacak. Türkiye'de suç kaydı olmayan, Irak'ın kuzeyinde terör saldırısına katılmadığı tespit edilen örgüt üyeleri Türkiye'ye dönebilecek.
İsteyen örgüt üyeleri Irak'ta kalabilecek ya da Suriye'ye geçebilecek.
Sayıları 30 ila 40 arasında değişen ve içlerinde Murat Karayılan, Cemil Bayık, Mustafa Karasu gibi isimlerin bulunduğu PKK/KCK üst düzey yöneticilerinin Türkiye'ye dönmesi söz konusu olmayacak.
İKİ KRİTİK UNSUR VAR
MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın önce Erbil ardından Bağdat'ta yürüttüğü temaslarla şekillenen silah bırakma aşaması için iki kritik unsur var.
Bunlardan birincisi sürecin kesintiye uğramadan devam etmesi.
Süreç, Türk istihbarat birimlerinin yanı sıra Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ve Bağdat Merkezi hükümetinden yetkililerin eş güdümüyle yakından takip edilecek.
Belirli bir takvim uyarınca farklı bölgelerde teslim edilecek silahlar yakılarak imha edilecek.
Ayrıca eş zamanlı olarak örgütün kırsal alandaki büyük silah ve mühimmat depolarının teslim edilmesi için de süreç işletilecek. Teslim alınan silah ve mühimmatlar yine denetim altında ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın gözetiminde imha edilecek.
Silah bırakma aşamasının ikinci kritik unsuru ise takvimi.
Yaklaşık 2 bin terörist için öngörülen süre 2 ila 5 ay arasında. Sürenin uzamasının barındırdığı risklerin Terörsüz Türkiye sürecini sekteye uğratmasından endişe ediliyor.
O riskler de olası provakasyon ve sabotaj ihtimalleri ile kamuoyunda oluşabilecek önyargılar olarak sıralanıyor.
Terörsüz Türkiye süreci Irak sahasında başarıyla uygulanması ve somut sonuçlar alınmasının ardından Suriye sahasında da bölge dinamikleri gözetilerek uygulanması amaçlanıyor.
MECLİS MESAİ YAPACAK
Silah bırakma sürerken bir sonraki adım için Temmuz'un ikinci yarısı işaret ediliyor. Örgütün kendini feshi ve silah bırakmasının ardından gerekli yasal alt yapının sağlanması için meclis çatısı altında mesai başlayacak.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden oluşturulacak komisyon toplumsal entegrasyon için hukuki çerçeveyi belirleyecek.
Komisyon bu çerçevede doğrultusunda terörle mücadele ve infaz yasalarında bazı değişikliklerin yapılması, kayyum uygulamasının yeni kriterlere bağlanması gibi bir dizi yasal düzenleme için çalışacak.
Komisyonda olgunlaştırılan düzenlemeler ekim ayında meclis açılır açılmaz ihtisas komisyonlarında ele alınıp genel kurula sevk edilecek.
Süreçte hapishanelerde bulunan sayıları 5 bin civarındaki PKK'lıların durumları işledikleri suçlar, kalan cezaları, yaşları ve sağlık durumları göz önüne alınarak yeniden değerlendirilecek.
Cezaevlerinde İnfaz süreleri dolan PKK'lılar infaz komisyonlarındaki incelemelerin ardından iyi hal gözlenmesi halinde denetimli serbestlik uygulamasından faydalanabilecek.
Örgüt tarafından ikna edildiği ya da kaçırıldığı tarihte çocuk yaşta olan çok sayıda genç için ise rehabilitasyon ve entegrasyon programları uygulanacak.
GÜNDEM 11 Temmuz 2025 Cuma, 08:02
Yorumlar
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler

Lüks moda devi Louis Vuitton'a siber saldırı: Türkiye'deki 142 binden fazla müşterinin verisi çal...

Tüketici artık ikinci eli tercih ediyor

Eyüp Arıcı davasında tutuklu sayısı 6'ya yükseldi

Altın, dolar, borsa... Haftanın en çok kazandıran belli oldu

Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "tarihi" konuşmasında
