
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'dan yıllık değerlendirme toplantısı
BURSA, 09 Mayıs 2025 Cuma, 11:13Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'ın konuşmasından satır başları şöyle:
Tüm paydaşlarıyla devlet iradesi, siyaseti ile birlikte bir arada olmanın önemine vurgu yapmıştık. Bu birlik ve beraberliğin bereketini gördük. Bugün gönül rahatlığıyla ne varsa Yıldırım'da var diyebiliyoruz. Sensiz olmaz Yıldırım diyerek çıktığımız bu yolda gönül rahatlığıyla Yıldırım sizinle güzel diyebiliyoruz. Sizin için buradayız dedik. Hemşehrilerimizi her bir noktada dinlemeye gayret ettik.
İletişim merkezi 7/24 kesintisiz hizmet verdi. Esnaf ve bölge toplantılarımızla, konu bazlı toplantılarımızla, birebir yaptığımız hane ziyaretlerimizle kendi yol haritamızı oluşturduk. Biz kendi hayalimizi değil, hemşehrilerimizin hayalini gerçekleştirmek için bilinciyle hareket ettik. Yaptığımız anketlerle birlikte Yıldırım ilçemizin en öncelikli gündemi imar ve kentleşme konuları. Yıldırım kadim bir kent. 80'li yıllarda sanayinin gelişmesiyle birlikte hızlı nüfusu artan, bununla beraber kontrolsüz yapılaşmayla karşılaşmış bir şehir. Bu noktada çok köklü çözümler ürettik.
Uzun ve kısa vadeli yaklaşımımızın doğruluğunu gösteren çözümlerle hemşehrilerimizin karşısına çıktık. Yıldırım ilçemiz yüzölçümü ile yüzde 1, nüfusu ile yüzde 21'inden daha fazla. Bursa'nın en yoğun ilçesi. Metrekareye düşen insan sayısında bir kilometrede Osmangazi'de 1200 kişi düşerken, Yıldırım'da 6000 kişi düşmekte. Bu yoğunluk sosyal yaşam alanı oluşturmamızı zorlaştırıyor. Geçtiğimiz dönem içinde söz verdiğimizden çok daha fazlasını hemşehrilerimizin istifadesine sunduk. İmar problemleri olan bölgelerimiz vardı. Bunları ele aldık. Yıldırım'ın yüzde 1'lik bölümünün yüzde 30'u imarlı, kalanı sit veya ova koruma alanı olarak kayıtlara geçmiş. 660 hektarlık, 6 milyon 600 bin metrekarede imar çalışmalarını tamamladık. Mülkiyet problemini çözdük. Sadece Ankara yolu altını değil, üstünü de çözdük. Hacivat imar planı üçüncü kez askıya çıktı. Birbirimizi anlayarak hemşehrilerimizi çözümün parçası olarak yönetiyoruz. Bugüne kadar 20 bin tapu dağıttık. 30 bin hemşehrimizin mülkiyet problemini çözdük. Şu anda da çözüm üzerinde olduğumuz 15 bin adet mülkiyet sorunu olan hak sahibimiz var. Bir yol haritası ortaya koyduk ve karşılık bulduğunu gördük. Bu işi yaparken sadece binaları yenileyecek yaklaşım ortaya koymuyoruz. Yol, sağlık alanı ihtiyaçları, sosyal yaşam alanı ihtiyaçlarını, park ve spor tesislerini de oluşturacak yaklaşım ortaya koyduk. Bunun karşılık bulduğunu gördük.
Ankara Caddesi'nin üzerinde 13 mahallede planlama çalışmasını yapıyoruz. Kentsel dönüşümü referans alıyoruz. Ayrık nizam yapılara dönmeyi hedefliyoruz. Geniş yollar üreteceğiz. Yani sosyal yaşam alanları ve park alanları üreteceğiz. 4,5 milyon metrekarede bu plana bu yıl başladık. Bütüncül olarak baktığımızda imarlı alanların yüzde 35'inde imarla ilgili dokunmamız gerekti ve dokunduk. Bu kadar daha olmasa da yüzde 20'lik alanda dokunmamız ve imar planı yapmamız gerekiyor. Yaşamın devam ettiği bir bölgede bir operasyonu sağlıklı şekilde yapmış olacağız. Boş alanda plan yapmak kolay. İstediğiniz yere cami, sağlık ocağını koyarsınız. Yaşamın olduğu yerde bütüncül operasyon yapıyorsunuz. Bütün vücuda narkoz verip diri tutuyorsunuz. Hamdolsun biz Yıldırım'ı hücrelerini yenileyerek bu süreci yürütüyoruz.
Biz güzel örnekler ve modeller de ortaya koyduk. Her bölgenin ihtiyacına ve şartlarına göre farklı modeller geliştirdik. 20'den fazla noktada kentsel dönüşüm yaptık. Bizden önce başlayan projeleri tamamladık ve hak sahiplerine teslim ettik. Mevlana'da bir bölgeyi dönüştürerek bu işe başladık. Bu, büyük bir güven oluşturdu. 60 bin metrekare imarlı alan ve 40 bin metrekarelik sosyal yaşam alanlarını dönüştürdük. Yıkarak yaptık. 950 konut yıkarak 1250 konut yaptığımız projeyi Çınarönü Mimar Sinan'da tamamladık. Büyükşehir ile ortak projeler gerçekleştirdik. Mevlana 8. etap devam ediyor. Sinandede 2. etap devam ediyor. Arabayatağı'nda büyük projeler yapıyoruz. Davutkadı'da başladık ve ikinci etabını görüşüyoruz. 278 konut yıkıp 235 konut yaptık. Çevresini de tetikleyen bir proje olduk. Kentsel dönüşümde bir bölgede damla damlatıp büyüsün istiyoruz. Davutkadı'dan Sıracevizler ve Emirsultan'a doğru etkileyen bir proje oldu. Ulus'ta rezerv konut üretiyoruz. Bize ve Büyükşehir'e alanlar kazandırıldı. Mera geçmişte Büyükşehir'e geçmişti. Ulus'ta 50 bin metrekare yer kazandırdık. Bizim sıkıntılarımızı çözdük. Yan yana iki parsel var. İnşaatlarımız bitmek üzere. Büyükşehir'e ve bize tapu çıktı. Biz bitirmek üzereyiz. Büyükşehir, geçtiğimiz günlerde temel attı. Biz Yıldırım Belediyesi olarak kentsel dönüşüm hususunda Bursa'nın en tecrübeli kurumu haline geldik. Hızlı hareket eden, uzlaşma görüşmeleri maksimum seviyede olan bir yapıya sahibiz. Büyükşehir'e teklifimiz olmuştu. Millet Mahallesi'nde 20 dönüm, Beyazıt'ta 20 dönüm üzerinde, Şirinevler ve Davutkadı ikinci etap var. Birçok alanda kentsel dönüşüm projeleri ile ilgilendiğimiz ve özel sektöre destek verdiğimiz süreçler var. Sadece Yıldırım Belediyesi ile kamu ile hızlı gitmeyeceğini biliyoruz. Özel sektörle el ele yürütürsek çok daha hızlı sonuçlar elde ederiz. Kentsel dönüşüm uzlaşma ofisi kurduk. Hak sahiplerinin güvenli kalması ve bu süreçte özel sektörün problemlerini çözüme kavuşturacak tedbirleri aldık. Davutkadı'da sübvanse ediyoruz. Diğer bölgelerde kısmi sübvanselerle dönüşümü destekliyoruz. Bu dönüşümleri imar uygulamaları ile yapıyoruz. Kamuya yeni bulvar, park ve yaşam alanları kazandırıyoruz. Bizim de bir kaybımız yok. Kazan-kazan, kamulaştırma ile alanları çözdüğümüz için kamuya yük getirmeden harcamasını iyiliğe dönüştürüp herkesin kazandığı bir süreç yönetiyoruz.
Bu dönem hedefimiz 30 bin konut üretmek. Ciddi konut ihtiyaçlarımız var. Güvenli sitelere, yaşam alanlarına ve otopark ihtiyaçlarının giderildiği alanlara ihtiyaç var. Bu dönemde tamamlamış olacağız. Büyük bir yol kat etmiş olacağız. Kütüphanelerimizi, çocuk üniversitemizi ve orman parklarımızı gören ben Yıldırım'a dönmek istiyorum. Hatıralarım var; konut ihtiyaçlarını çözün diyor. Yıldırım'ı daha ileriye taşıyacak yaklaşımı ileriye götürmüş olacağız. Bu süreç sadece bu bölgelerle ilgili değil. Biz Yıldırım'ın kentsel dönüşüm strateji belgesini bu yıl içinde tamamlıyoruz. Bir afet anında, deprem anında yapacağımız eylemleri de planlayacağız. Nerelerde hızlı hareket etmek gerektiğini görmüş olacağız. Bu belgeyle birlikte Yıldırım'ın dijital ikizini oluşturuyoruz. Tüm Yıldırım'ı dronlarla taradık. İkizini oluşturuyoruz. Bu, bize Yıldırım üzerinde yapacağımız çok daha fazla eylemle ilgili altlık oluşturacak. 30 bin konutla Yıldırım'ın çehresi değişecek. Sadece yaparak değil, metruk binaları da yıkarak güzelleştiriyoruz. Toplam 687 metruk binayı yıktık.
Yıldırım'da ulaşım, kentsel dönüşüm ve imarla binaları yenilemiyoruz; bulvarlar kazandırıyoruz. İki büyük yol, Ankara Caddesi'ne alternatif hale geliyor. Yakın çevre yolunu Gürsu üzerinden 35'lik yol üzerine bağlayan hat üzerinde çalışıyoruz. Eğitim Caddesi'ni Kestel Çimento Fabrikası'na ulaştıracağız. İmar planları ve uygulamalarını yaptık. Şimdi Ankara yoluna alternatif olan üçüncü güzergahı düşünüyoruz. Çelebi Mehmet Bulvarı'nı devam ettirip Yıldırım çıkışında Ankara yolu ile birleştirecek güzergah tasarladık. Mevlana, Yavuzselim ve Hacıvat'ı ilgilendiren güzergah. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde şunu teklif ettim: "Bizim size kazandırdığımız yerler var, imar uygulamasından 60 dönüm. Burayı bize verin, bu yolların açılmasında kullanın." diye size verdiği 50 bin metrekare yerleri bize verin. Kentsel dönüşümde pratik çözümler üretiyoruz. Bunlarla kentsel dönüşümle birlikte alternatif güzergahı biz açalım. Yıldırım'da kentin doğusunda trafik problemini birlikte çözelim dedik. İnşallah kabul görür. Biz de hızlı bir şekilde buralarda dönüşüm yapmış oluruz, hem de ulaşım problemlerini çözmüş oluruz. Trafik problemini çözmüş oluruz. Asfalt üretim tesisi olan tek belediyeyiz. Bu kaynağı belediyelerimizle ortak kullandık. Bu dönemde de kamu kurumlarının düşük maliyetle temin etmesini önemsiyoruz. Sadece planlar yapmadık, yollar açmadık; çehresini değiştirdik.
Hedefimiz kişi başı 1 metrekare yeşil alan üretmekti. 1 milyon metrekare yeşil alan ürettik. Cumalıkızık Orman Parkı, Balaban Orman Parkı'na çok tercih ediliyor. Hünkar Korusu, Bursa'ya hizmet edecek özel bir bölge olacak; 60 dönümlük bir alan. Osmangazi ve Yıldırım'ın orta noktasında özel bir proje var. Değirmenönü'nde 100 dönümlük parka çalışıyoruz. 100. Yıl Orman Parkı, 360 dönümlük bir alan. Burayı da kiraladık bakanlıktan. Büyük Orman Parkı kazandıracağız. Küreklidere'de çocuk köyü kazandıracağız.
İnsanımızın huzur bulacağı, çocuklarımızın neşeyle koşturacağı, gençlerin buluşacağı mekanlar ürettik. Bu dönemde kişi başı bir metrekare olmak üzere 650 bin metrekareden fazlasını kazandıracağız. Tükettiğimiz enerjinin tamamını yeşil enerji olarak kazanmayı hedefledik. Bu dönemde de adımlar attık. Tesislerimiz çoğalıyor. Elektrikli araçlara geçiyoruz. Ciddi enerji tüketimi söz konusu. Kuracağımız 5 megavatlık GES santrali ile tüm enerji ihtiyacımızı yeşil enerji ile bedelsiz olarak karşılayacağız.
Bu şehirde 3 tane üniversite var. Uludağ Üniversitesi 100 bin, BTÜ 10 bin, Mudanya Vakıf Üniversitemiz var. Öğrenci nüfusunun yoğunluğu batıda ama her saat hizmet veren Bursa'daki gençlerin ilgi odağı olan kütüphaneleri yıldırıma kazandırdık. Mümine Şeremet Uyumayan Kütüphanesi ekol oldu. Tüm Türkiye'de belediye ve diğer kurumların incelediği model olan bir kütüphane oldu. Randevu ile çalışan ve insanların yer bulmakta zorlandığı bir mekan haline geldi. Mimar Sinan'da kurduk. Orada da sistem randevu ile çalışıyor. Karapınar'da kütüphanemizi kurduk. Mimar Sinan'da bir çocuk kütüphanesi kazandırdık. Yenilerini kazandırmaya devam ediyoruz. Gençlerimizin yoğun ilgisiyle karşılaşıyoruz. Doktor Sadık Ahmet Gençlik ve Spor Merkezimizde bir kütüphane kazandırıyoruz. Mayıs ayı içinde açmayı hedefliyoruz. Alev Alatlı Düşünce Sanat Merkezi yeni bir kütüphaneye sahip. Haziran ayında açacağız. Piremir'de kütüphane ve gençlik merkezi, Yavuzselim'de bir kütüphane kazandıracağız.
Açık ve kapalı spor alanları kazandırdık. Bursa'daki en büyük spor kompleksi, Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi, bakanlığımızca kazandırıldı. Nice tesisler kazandırdık. Bakanlığımızın desteğiyle yaptığımız işler arasında halı sahalar da var. Biz amatör spor kulüplerinde hiç rakip olmadık; kendi kulübümüzü kapattık. Amatör spor kulüplerimize destek olduk. 10'dan fazla halı sahayı yaptık. Amatör kulüpleri cüzi kiralarla verdik. Spora yapılan yatırımı önemsiyoruz. 49 kulüp var ve her birinin kendi antrenmanlarını yapacağı sahaları mevcut.
Kadın spor merkezlerini başlattık. 4 noktada kadın spor merkezimiz var; 6.'sını açacağız. Erkeklerin de talebi oldu. Mimar Sinan Erkek Spor Merkezi'ni hayata geçirdik. Bursaspor Spor Lisesi için sözümüz vardı. Bu dönem özel lise olarak inşallah Yıldırım'a kazandıracağız. Piremir Gençlik Spor Merkezi özel bir merkez olacak. Kendi konutumun bulunduğu bir yer vardı; kent merkezinde spor merkezi oluşturamamıştık. Şükraniye Spor Tesisini, kendi yıkılan konutumun bulunduğu yere kazandıracağız. Proje çalışması devam ediyor. Sporcu sağlığı merkezi oluşturuyoruz. Yunusemre Spor Kompleksi'ne ilgi var. Kapalı antrenman salonları oluşturuyoruz ve yakın zamanda açacağız. 14 uluslararası spor organizasyonu gerçekleştirdik; 11 ulusal spor organizasyonu yaptık. Geçen yıl 47 bin evladımıza tesislerimizde hizmet verdik. Bu yıl 60 binden fazla evladımıza hizmet vereceğiz. Spor, çocukları geleceğe hazırlıyor; sadece fiziksel değil, ruh sağlığı açısından da önemli. Sporcularımız 2 dünya derecesi, 20 Avrupa derecesi ve 29 Türkiye derecesi elde etti.
Patili dostlarımıza yıldırımda sevgi var. Kentteki her bir canlı ve doğanın parçası bizim için önemli. Patili dostlarımızı dikkate alıyoruz. Mutlu patiler ile 3,697 sahiplendirme yaptık. 48 bin patili dostumuzu tedavi ettik.
Modern kapalı pazar yerlerini hayata geçiriyoruz. Millet, Bağlaraltı, Gökdere, Güllük, Arabayatağı gibi büyük pazar yerlerini hayata geçirdik. Yenilikçi yaklaşımla başka fonksiyonlarla birlikte önemli yaşam alanları oldu. Yenilerini yapmaya devam ediyoruz. Yavuzselim kapalı pazar alanı ihale ediliyor. Değirmenönü'nde yapacağız. Esenler, Hacivat gündemimizde. Mekan oluşturdukça kapalı pazar alanlarını hayata geçireceğiz.
Biz sadece imar noktasında değil, insanımıza iyi gelecek sosyal projelerde öncü olduk. Yıldırım'da 15 kadın kooperatifimiz oldu. Kadın kooperatiflerimize sahip çıkıyoruz. Sistemlerini kurmak adına verdiğimiz destek, mekansal destekler ve onların önünü açtığımız projelerle birlikte 15 kadın kooperatifimiz oldu. Ticari üst birlik oluşturduk. Kadınlarımızın el emeği göz nuru ürünlerini ekonomimize kazandıracak mekanizmalar oluşturuyoruz. Kadınlar, gastronomi ve tekstil sektöründe geleneksel değerleri gün yüzüne çıkardılar.
Belediye başkanlarının karşılaştığı en önemli sıkıntılardan birisi istihdam konusudur. 654 bin nüfusumuz var. Ama çalıştırdığımız personel sayısı 2 bin civarında. Gelen talepleri karşılamak için doğru işe yönlendiriyoruz. İstihdam merkezi oluşturduk. Sosyal inovasyon ve girişimcilik merkezi ile iş sahibi hemşehrilerimize eğitimler veriyoruz. Meslek ve iş sahibi olan hemşehrilerimiz oluyor. 40 binden fazla hemşehrimizi iş sahibi yaptık. Özel bireylere yönelik destek veriyoruz. 1,661 özel gereksinimli kardeşimize istihdam sağladık. Bu projeleri önümüzdeki süreçte geliştireceğiz.
Cumhurbaşkanımızın önderliğinde aile yılı ilan edildi. Biz de üzerimize ne düşüyorsa yapmaya çalışıyoruz. BTÜ ile aile çalıştayı düzenledik. Aile akademisi eğitimleri veriyoruz. Yeni evli çiftlerimize eğitimler vereceğiz. 500 ailemizin düğün salonu ihtiyacını biz karşılayacağız.
Sosyal destekler konusunda evde yemek yapamayan büyüklerimize mutlaka evine sıcak yemek götürüyoruz. Bayramda sevgi mağazası ile çocuklarımızı ve ihtiyaç sahiplerimizi giydirdik.
Afet işleri müdürlüğümüzle birlikte bir çalışma başlattık. Şu anda güçlü bir iletişim altyapısı oluşturmak için muhtarlarımızda telsizlerimiz var. Uludağ ve Zeyniler'de, Karahıdır'da istasyonlar var; tüm hatlar koptuğunda iletişim sağlayacak bir ağ oluşturduk. AFAD il müdürlüğüyle özel bilinçlendirme çalışmaları yapacağız. Nerede 50 konutluk site yapılıyorsa, orada bir afet acil müdahale istasyonu olacak. İlk anda lazım olacak tüm malzemelerin bulunduğu her siteye mecburiyet getirdik. 100 konut ise daha fazla olacak. Meclisten karar aldık. Bir de toplanma merkezlerimiz var. Buralarda benzer istasyonları daha büyük olacak şekilde kuruyoruz. Yeşil alanlar, pazar alanları acil durumlarda toplanma merkezlerimiz olacak. 1 milyon 800 bin metrekarelik toplanma alanı oluşturmuş olduk.
Sağlık hizmetlerinde herkese hizmet ediyoruz. 15 aile sağlığı merkezi kazandırdık. 16 adet 112 acil sağlık istasyonu kazandırdık. Bakanlığın hedefi 1 aile hekimine 2850 hasta düşmesi. Biz bu sayıyı başardık. Tek belediyeyiz. Sağlık yatırımları ile aile sağlığı merkezi ihtiyacımız kalmadı.
Doğanın bir parçası önemli. Paratık projesini hayata geçirdik. 150 bin kilogram cam atık, 6500 kilogram bitkisel atık yağ, 4500 kilogram elektronik eşya, 10 bin kilogram ambalaj atığı, bin kilogram metal atık topladık.
Paratık bir kart. Hemşehrimiz geri dönüşümü çöpe atmıyor. Mobil araçlarımız var. Atık getirme noktalarımız var. Sabit noktalarımız var. Buraya plastik atık, yağ veya elektronik atıklar, metal atıkları getiriyor. Tartıyoruz ve kendisine o esnada oluşturduğumuz kartla birlikte puan yüklüyoruz. Bedeli oluyor. Bununla beraber kendi ev ekonomisine katkı sağlıyor. Biz de doğayı koruyoruz.
Yemek atıkları da önemli. Biz de atık yemekleri katma değere dönüştürüyoruz. 130 bin kilogram yemek atığından 70 bin kilogram mama ürettik.
Plastiksiz Yıldırım'ı hayata geçirdik. Plastiksiz kütüphane, plastiksiz okul, çocuk aile eğitimleri ile kaynağında ayrıştırma yapıyoruz. Yıldırım'da 165 okul ve 125 bin öğrenciye bilinçlendirme çalışması yaptık. Kütüphanede başardık. Okullarda da deniyoruz. Tüm öğrencilerimize çelik termos dağıtacağız, okullara arıtma tesisi kuracağız. Öğrencilerle şartlı anlaşıyoruz. Tüm geri dönüşümleri potaya atacaksınız, çelik termos dağıtacağız. Okula da su arıtma cihazı tesis ediyoruz. Okuldaki sınıfları ve çocukları yarıştırıyoruz. Sporla ödüllendiriyoruz. Okulun sportif ihtiyaçlarını karşılıyoruz.
Kadıyayla gençlik kamp merkezini hayata geçireceğiz. Tahsis sürecindeyiz. Kültür sanat etkinlikleri ile kendi kültürümüzü koruyacak ve geniş yelpazeye yayacak etkinlikler yapıyoruz. Tiyatro ve drama eğitimleri veriyoruz. Molla Yegan Üniversitesini hayata geçirdik. Ortaokul öğrencileri Teknofest'e katılıp üçüncü oldular. Teknofest kuşağı Molla Yegan'da yetişiyor. Uzak ilçelerden çocuklarımız buraya getiriliyor.
Tarihi kimliğimizi koruyacak projeleri gün yüzüne çıkardık. Setbaşı sanat merkezinin restorasyonunu yapıyoruz. Bursa'ya güzel bir sanat merkezi kazandırmış olacağız. Hünkar Korusu, Fevziye Parkı, Müsellim Köşkü Bursa'nın terası olacak. Arabayatağı taziye evini inşa ediyoruz. Devamı gelecek. Bursa Teknik Üniversitesi ile teknopark oluşturuyoruz. Yavuzselim'e bir pazar alanı. Sosyal ve kültürel özel bir projeyi bugünlerde ihalesini gerçekleştireceğiz. Yıldırım'da kafeler açıyoruz. Sadık Ahmet Gençlik Spor Merkezi, Hünkar Korusu, Alev Alatlı Düşünce Merkezi'nde kafelerimiz Bursalılara hizmet veriyor. Kaplıkaya'ya tenis kortları yapıyoruz. Kaplıkaya'ya sosyal tesis yaptık. Orası da ilgi çeken bir merkez oldu.
Soru: Bursaspor Lisesi ne zaman hayata geçecek?
Cevap: Hem Bursaspor yönetimi ile değerlendiriyoruz hem de bu noktada bize paydaş olacak kurumlarla bir noktaya getirdik. Doğru bir karar vermek istiyoruz. Devlet lisesi mi yoksa özel lise mi yapalım diye konuşuyoruz. Özel lise yapmanın çok daha iyi olacağını düşünüyoruz. Yakın zamanda açarız. Bunun hizmete açıldığını, öğrenci aldığını göreceğiz.
Soru: 5 yıl Ak Partili Büyükşehir Belediye Başkanı ile çalıştınız. Bir yıldır CHP'li başkanla çalışıyorsunuz. İkisi arasındaki fark nedir? Yıldırım'da sıkıntı yaşıyor musunuz?
Cevap: Aynı partiden olmak işi kolay kılabilir. Biz sadece kurumlarla değil, özel sektör ve paydaşlarla iyi çalıştık. Geçmişte büyükşehir ile ayırt etmedik. Bize ait olmayan yerler yaptık. Şu anda Deliçayı ıslah ediyoruz. Dere ıslahı yapıyoruz. Bu bizim konumuz değil ama biz söz vermiştik. Başladık. Geçmişte 2,5 kilometrelik kanal ıslah ettik. Bu da işbirliği teklifi. Biz bu işte iyiyiz. Ulusta bizim bir tane boş alana yaptığımız proje var. Rezerv konut ürettiğimiz aynı yeri ikimiz başladık. Biz bitirdik, siz daha yeni temel atıyorsunuz. Gelin işbirliği yapalım dedik. Vatandaşa daha yakınız. Biz bu süreci hızlı yönetelim, kent kazanacak. Biz ayırt etmiyoruz. Karşı taraftan aynı ilgiyi görürsek bu iş hızlı yürür, kent ve hemşehrilerimiz kazanır.
Soru: Kentsel dönüşümde mikro bölgeleme dikkate alınarak yapılıyor mu?
Cevap: Tüm planlama süreçlerinde mikro bölgeleme sürecini dikkate alarak yönetiyoruz.
Soru: Kaçak yapılaşma mücadelesi nasıl gidiyor? Eski fakülte binası ile ilgili düşünceniz nedir?
Cevap: Eski fakülte alanını geçici etkinlik alanı olarak kullanıyoruz. Sağlık müdürlüğü uhdesinde, hastane olana kadar kullanacağız. 23 Nisan'da kullandık, 19 Mayıs'ta kullanmak istiyoruz. Daha önce Ramazan'da Büyükşehir Belediyesi kullandı. Yıldırım'ın merkezi. Bir kültür merkezi yapsak düşüncemiz oldu. Bu, kimi yerlerde destek buldu. Biz istişareyi önemsiyoruz. Bunu dillendirerek, yüksek sesle konuşarak "Sizin kanaatiniz ne?" sorusunun cevabını görmek istedik. Şu anda sağlık il müdürlüğü uhdesinde. Biz sadece geçici olarak izinle etkinliklerde kullanıyoruz.
Kaçak yapı ile mücadele maalesef Türkiye'nin problemi. Bursa Belediyeler Birliği olarak çalıştay yaptık. Buna öncülük ettik. Rapor oluşturduk. Bununla ilgili sadece bizden kaynaklanmayan eksikler var. Üç defa yıkıyoruz. Tenekeden fabrika yapıyor. Çok pahalı malzemesini koyuyor. Onu yediemine almadan yıkamıyorsunuz. Sökemiyorsunuz. Zorluklarla karşılaştığımız durumlar var. Bursa'da kaçak yapı ile mücadeleyi en iyi yapan belediye Yıldırım Belediyesi. Üç defa, dört defa yıktık. Her hafta bizde yıkım var. Buna rağmen başarılı olamıyoruz maalesef. İş bizde bitmiyor. Yasal altyapının güçlendirilmesi lazım. Milletvekillerimizle paylaştık. Yasal altyapı güçlenirse, biz de bunu sağlarız. Bizim göz yummamız asla söz konusu değil. Hepsini cezalandırıyoruz. Drone ile ilçenin tamamını taradık.
Soru: Büyükşehir Belediyesinde devam eden 1/100 binlik çalışmasına katılımınız nedir? Ne bekliyorsunuz? Yıl sonuna yetişir mi?
Cevap: "Yaptım oldu" derseniz her şeyi yetiştirirsiniz. Sağlıklı değerlendirirseniz zaman alır. Tartışılır bir durum. Yıl sonuna yetişeceğini düşünmüyorum. Yıldırım'ın başka yere taşınmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Yerinde dönüşümün istendiğini, en büyük paydaşın hemşehrilerimiz olduğunu belirtmek isterim. Alternatiflerden birisi taşınma olabilir. Nereye taşıyacağınız önemli. Karşılığı olmayan fikirlerle süreç yönetmek mümkün değil. Biz yerinde dönüşümü gördük. Kentin büyük bölümünde aynı planı yapıyoruz. Biz ada bazlı mahalle değil, bölge bazlı planlama yaptık. 100 binlik plan, 2010'lu yıllarda bütünşehir yasası öncesi bir karar alınıp bakanlığa gönderiliyor. 2012 yılında. O dönemde de merkez Bursa için bir süreç yürütülüyor. Geçtiğimiz dönemde de yapıldı. Bugün de yapılıyor. Bunların yapılması gerekiyor. Bir vizyon ortaya koymak gerekiyor. Bunun kesinlikle bir ranta dönüşmemesi gerekiyor. Planlama ajansı üzerinden yürütülüyor. Planlama ajansı ikinci Nilvak vakası olmamalı, önemli diye düşünüyorum.
BURSA 09 Mayıs 2025 Cuma, 11:13
Yorumlar
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler

Lisede öğrenciye şiddet: Okul müdürü ile müdür yardımcısı görevden uzaklaştırıldı

ABD Ankara Büyükelçisi: Kendimi sizlere çok yakın hissediyorum

Siirt'te Kezer Çayı'na giren çocuğun cansız bedeni bulundu

Marmara Denizi'nde Bursa kıyılarına müsilaj yaklaştı!

Düğün konvoyundaki magandalara ceza yağdı
