Melike Nur Emir

[email protected]

Bursa'da sokaktan ekrana deforme olmuş oyun anlayışı

04 Şubat 2023 Cumartesi, 10:32

Geçmişten günümüze korkunç bir şekilde deforme olmuş oyun anlayışını anlatmaya ve yaşadığım şehirde gözlemlediğim güncel örneği gözler önüne sermeye geldim.

Evet doğru tahmin... Sokaktaki oyunlarımızı unutmaya yüz tutup ekranlara bakakalan oyun kültürünü örnekler ile irdeleyeceğiz.

Hepimiz sokaklarda büyümedik mi? Annelerimizin akşam ezanı okununca eve gel cümlesiyle doyasıya oyunlar oynamadık mı?

Artık ne yazık ki sokak oyunlarının nasır tutmaya başladığını söylemek mümkün. Hem teknolojinin bu kadar kolay ulaşılabilir olması hem de dijitaldeki oyunların çocuklara daha cezbedici gelmesiyle birlikte çocuklar ekran başına durumuyla karşı karşıya.

Tabii ki ebeveynler de çocuklara ekrana yönlendiren faktörler arasında yer alıyor. Toplumda güvensizliğin yüksek seyretmesiyle çocuklar sokağa salınmayarak evde oyun oynaması noktasında yönlendiriliyor.

Sokaklarda eskisi gibi oyun oynayan çocuk yok varsa da daha mahalle kültürünü hale en derinden koruyan yerlerde böyle olduğunu görebiliyoruz.

Bu noktada size oyun anlayışının Bursa'da düzenlenen etkinliklerine olan nüfuzunu dile getirmek istiyorum.

Dün Bursa Kent Meydanı Alışveriş Merkezi'ndeydim. Bursalı olan herkes bilir ki alışveriş merkezinin en alt katında bazı günler çocuklar için eğlenceler düzenlenir. Bazen boyama etkinliği, bazen de palyaço gibi. Fakat dün karşılaştığım manzara çocukları değil tek bir çocuğu içeriyordu.

Çocuğun yanında yer alan adama durumu sordum. Bunun bir metaverse yani sanal gerçeklik oyunu olduğunu anlattı. Etraftaki herkes gerçeklikten ibaret olmayan ama çocuğun sanal gerçeklik içerisinde yer aldığı oyunu sessizlik içerisinde heyecanla izliyordu.

Alışmışım oyun denilince çocukların mutluluk saçan seslerine öyle garip geldi ki...

Evet artık çağ bu, oyun anlayışı günümüzde aynı anda oyun oynayan bir sürü çocuğu değil tek başına oyun oynayan çocukları ifade ediyor.

Çocuklar artık koşup eğlenerek değil olmayan bir dünyanın içinde yarattıkları karakterlerin koşup oynamasını oyun olarak algılıyor.

Tabii ki çocukların oyun anlayışındaki bu gelişme belediyeleri de etkilemeyecek değildi.

Geçen günlerde Kestel Belediyesi'nin yaptığı bir etkinlik billboarda da yer alıyordu. Billboarda e-spor etkinliği olan Pes Turnuvası yer alıyordu.

Pes artık! Çocuğun oyun anlayışına hitap etse de bu durumun çocukları tatilde bile ekrana kilitlediğini göstermiyor değildi.

Nerede kaldı futbol takımı oluşturarak oynanan halı saha turnuvalarına dediğinize aşinayım. Ama artık ekranlarda buluşuyoruz.

Birden fazla çocuk yan yana olsa da birbirleriyle oynamak yerine ekranlara kilitlendikleri korkunç derecede seyrediyor.

Çağa ayak uydurmak gerekse de çağın da bazı noktalarda bizi birbirimize yabancılaştırdığının farkında olacağımız birlikte yapılan toplu kahkahalı etkinliklere...

Yorumlar

Yazarın Diğer Yazıları

Tüm Yazılar