Yaman Kaya

[email protected]

Bozbey'den "Kimse şunu buldum demesin" uyarısı: "Asla tavizimiz yok, kesinlikle yıkılacaktır!"

06 Eylül 2024 Cuma, 11:36

Dün Kestel Çataltepe'deki bir kara incir bahçesindeydik.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in, bu sene 'Damağımdaki Bursa' temasıyla 3.'sü gerçekleştirilecek 'Gastronomi Festivali'ne ilişkin açıklamalarını, tarlada kurulan yöresel tatların yer aldığı sofrada dinledik.

Çiftçi hayli zor günlerden geçerken...

Kentteki tarım alanları rant uğruna talan edilirken festivalin tanıtım toplantısının farkındalığı artırmak adına kısa süre önce coğrafi işaret tescili alan kara incir bahçesinde düzenlenmesi şüphesiz anlamlıydı.

Başkan Bozbey'in de ifade ettiği gibi eğer hemen harekete geçilip tarım çiftçi için tatmin edici hâle getirilmezse sofralarımızın her sene biraz daha fakirleşeceği, bereketli topraklarımızın yok olacağı unutulmamalı.

Uzun süredir Kestel'deki bazı fabrikalardan gelen şikâyetlerin ardı arkası malum kesilmiyor.

İlçeyi bilhassa gece saatlerinde gaz ve toz bulutları kaplarken; Bursa Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkililerinin olan biteni seyretmesi, göstermelik sözde denetim ve cezalarla yetinilmesi halkın tepkisine yol açıyor.

Başkan Bozbey'e ilk sorum had safhaya ulaşan bölgedeki hava kirliliği ile ilgiliydi.

Bursa'nın Başkanı, "Hava kirliliğinde birinci sırada İnegöl var. Onu Gürsu ve Kestel takip ediyor. 3 milyon 700 bine ulaşan nüfusun barındığı kentimizde bu kadar insanın, diğer canlıların olduğu kentte hava kirliliği konusunda tartışmaların dahi olmamasını arzu ediyoruz" dedi.

Şöyle devam etti:

"Sayın Vali'mizi ziyarete gittiğimizde ilk konulardan biri hava kirliliğiydi. Bu konuda gerekeni yapacağını söyledi ve birlikte tüm gereken neyse onu gerçekleştireceğimizi, Bursa'nın havasını temiz tutacağımızı kendisi ile paylaşmış olduk. Kendisinin desteği de şu anda mevcut. İnanıyorum ki özellikle kışa gireceğimiz bu süreçte hava kirliliğinin etkilerini fazlaca duyabiliriz ama bu konuda tebdirlerimizi alacağız. Olumsuzluk yaratan, kirletici unsuru olan fabrikaları buradan da uyarmak istiyorum. Mutlaka önleminizi alın. Siz de Bursa'da yaşıyorsunuz. Çalışanlarınız da Bursa'da yaşıyor. Bursa'nın havası temiz olmalı. Ben zaman zaman söylüyorum, gerçekten iş dünyası bu konuda eğer evet dereler temiz akacak dediğinde temiz akar. Hava temiz olacak derse inanın bana Bursa'nın havası temiz olur."

İkinci sorum tarım alanlarını işgal eden kaçak fabrika ve depolama alanları ile Tiny House tarzı yapılaşmalara dairdi.

Başkan Bozbey, çok çarpıcı sözler sarf etti:

"Maalesef son yıllarda özellikle pandemiyle birlikte yaşanan sürece baktığımızda tarım topraklarının önemli bir kısmını kaybettiğimizi görüyoruz. Bu konularda tavizimiz yok. Tiny House'larla ilgili de tavizimiz yok. Asla! Hele hele kaçak depolara, kaçak yapılaşmalara asla tavizimiz yok! Çok net söylüyorum! Kesinlikle yıkılacaktır! Kimse yeltenmesin, kimse ben işte şunu buldum, şuradan girerim, böyle düşünürüm, bunu yaparım demesin. Bunlara kesinlikle izin vermeyeceğiz. Mevcut yapısıyla, sanayisiyle, tarımıyla, kültürüyle, turizmiyle barışık bir kent oluşturmamız lazım."

Birileri mesajı almıştır herhâlde...

Tarım arazilerine Tiny House'lar, kaçak fabrikalar, depolar konduranlar!

Eski devir bitti beyler, bayanlar!

Kentin canına okuyan rantçılar!

Bursa'da artık, "Kimse ben işte şunu buldum, şuradan girerim, böyle düşünürüm, bunu yaparım demesin. Bunlara kesinlikle izin vermeyeceğiz" diyen bir Başkan var!

Toplantı Çataltepe'de olunca, BESOB'un 2011'de yapımına başladığı, ancak daha sonra TOKİ'nin el çekmesiyle yarıda kalan ve bir yılan hikayesine dönen sanayi sitesi projesi de gündeme geldi.

Başkan Bozbey'in; TOKİ, Çataltepe'yi terk ettikten sonra siteyi tamamlaması için kurulan kooperatife yönelik mesajları da kayda değerdi:

"Şu anda esnafın 2.600'ü dışarıda. Kooperatifin öncelikle dışarıda kalmış üyeleri hiç tereddütsüz kabul etmesi lazım. Çünkü onların ilk önce yatırdıkları paralarla kamulaştırılan bir yer. TOKİ, haksız ve yanlış biçimde tüm üyelerin parasıyla kamulaştırılan alanı kalkıyor kooperatife devrediyor. Vicdanen bu yanlış. TOKİ'nin BESOB'a devretmesi gerekirdi. Çözüm önerilerini sunduk, yakın zamanda tekrar taraflarla toplantı yapacağız."

Biz de Çataltepe düğümünün hakkaniyetli çözümü için tek yolun kooperatifin dışarıda bıraktığı üyelerin mutlaka sürece dâhil edilmesinden geçtiğine inanıyoruz.

Başkan Bozbey'in kentin hüsran projesine dönen Çataltepe'deki sorunun çözümü için sorumluluk üstlenmesini kıymetli buluyoruz.

Bu arada...

Alinur Aktaş dönemindeki gibi panayır hüviyetinde değil gerçek bir festival vizyonuyla, 13-14-15 Eylül tarihlerinde Merinos Park'ta gerçekleştirilecek 'Gastronomi Festivali'ni mutlaka ziyaret etmenizi de tavsiye ediyoruz.

Yorumlar

Yazarın Diğer Yazıları

Tüm Yazılar