
Mudanya'da kültürel miras buluşması
BURSA, 10 Mayıs 2025 Cumartesi, 17:00"TİRİLYE MUTLAKA BUNUN BİR PARÇASI OLMALI"
Seminerin ikinci gün yapılan oturumlardan önce konuşan Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Tirilye'nin bu sempozyuma ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başkan Dalgıç, "Güzel Tirilyemize, Mudanyamızın incisi, Bursa'nın incisi Tirilyemize hoş geldiniz. Mimarlar Odası Bursa Şubesi'nin bu organizasyonunu duyduğumda Mudanya'nın ama özellikle Tirilye'nin mutlaka bu etkinliğin bir parçası olması gerektiğini söylemiştim. Sağ olsun Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek Hanım da bizi kırmadı. Bu yüzden çok mutluyum. Böyle bir yapının içinde, böyle anlamlı bir çalışmanın parçası olmak beni gerçekten memnun ediyor" dedi.
"ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR"
Seminerin düzenlendiği Taş Mektep'in tarihine de değinen Başkan Dalgıç, yapının kültürel önemine dikkat çekti. Başkan Dalgıç, "Burası eski bir okul. Rumlardan kalma bir yapı. Mübadeleden sonra bizler kullanmışız burayı. Tirilye zaten çok özel bir yer. Koruma konusunda ele alınacaksa, Tirilye başlı başına ayrı bir değerlendirmeyi hak ediyor. Bu yüzden sizlere çok teşekkür ediyorum. Konuşmacıların konuları da gerçekten çok güzel. Binamız restore edilmiş bir yapı. Bazı eksiklerimiz var ama onlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Sizlere tekrar teşekkür ediyorum. Bize bu desteği verdiğiniz, bu imkanı sağladığınız, bu konuyu Tirilye'ye taşıdığınız için ayrıca minnettarım" şeklinde konuştu.
"BİRLİKTE DAHA İYİ İŞLER YAPACAĞIZ"
Etkinliğin daha sık yapılması gerektiğini de vurgulayan Başkan Dalgıç son olarak şunları söyledi:
"Yeni öğrendim, bu sempozyumun üçüncüsüymüş ama aralarında beş yıl, yedi yıl gibi uzun zamanlar geçmiş. Benim de bir dileğim olsun. Bunu biraz daha sıklaştıralım. Çünkü bu konudaki bilinç artıyor, beklentiler artıyor. İnsanımızda da korumaya, eskiyi yeniden yaşatmaya dair bir farkındalığın arttığını görüyorum. Bu yüzden daha sık bir araya gelmemiz gerektiğine inanıyorum. Elbette sizler bilim insanları olarak bu konuyla her gün ilgileniyorsunuz, kafa yoruyorsunuz. Ama bizleri de bu sürece daha sık dahil ederseniz, birlikte daha iyi işler başarabileceğimizi düşünüyorum."
Açılış konuşmasının ardından seminer oturumlar ile devam etti.
Prof. Dr. Gül Sayan Atanur başkanlığında yapılan 4. oturumda, Prof. Dr. Mustafa Şahin "Bursa'da Kültür Mirasımız ile İlgili Koruma Uygulamaları" başlıklı sunumunu yaptı. Sanat tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz "Tirilye'de Bizans Anıtlarının Koruma Sorunları", Dr. M. Fatih Aydın "Tirilye Taş Mektep", Dr. Gülsün Tanyeli "Bir Dönüşüm Hikayesi: Terkos Su Pompa İstasyonu" ve Dr. Öğr. Üyesi Lale Karataş "Tarihi Mirasa Güncel Yaklaşımlar: İHA, LiDAR ve Fotogrametri ile Hasar Tespiti" konularını ele aldı.
5. oturum ise Prof. Dr. Güliz Bilgin Altınöz'ün başkanlığında gerçekleşti. Bu oturumda Doç. Dr. Umut Almaç "Kültür Varlıkları ve Afetler: Yakın Döneme Ait Gözlemler ve Güncel Tartışmalar", Doç. Dr. Mert Nezih Rifaioğlu "Antakya'da Deprem Sonrası Kültürel Mirasın Korunmasına İlişkin Çalışmalar", Doç. Dr. Emre Kishalı "Mimari Miras ve Yapısal Müdahaleler", Dr. Hüseyin Gürsel Bilmiş "1855 Depremi ve Bursa" başlıklı sunumlarıyla katkı sundu. Prof. Dr. Bilal Bağbancı, Dr. Feyza Aksoy ve Aykut Uray ise "Antakya Ulu Cami'nin Proje ve Uygulama Süreçleri"ni anlattı.
Seminerin son oturumu olan 6. oturuma Mithat Kırayoğlu başkanlık etti. Oturumda Prof. Dr. A. Güliz Bilgin Altınöz "Kentsel Arkeolojiden Kent Arkeolojisine: Çok Katmanlı Bağlama Yaklaşımlar", Doç. Dr. Zeynep Aktüre "UNESCO Dünya Miras Programı ve İznik Örneği", Dr. Olcay Aydemir "Zeytinburnu Mozaikleri ve Koruma Çalışmaları", Arş. Gör. Gökhan Okumuş "Gölyazı'daki Koruma Çalışmalarına Bakış" konularını işledi. Dr. Gülsün Tanyeli, Y. Mimar Arzu Özsavaşçı, Y. Mimar Y. Burak Dolu ve Y. İnşaat Mühendisi Rabia Şengün ise "Seddülbahir Kalesi Restorasyonu 2018-2023 Yılları Uygulamaları"nı aktardı.
BAŞKAN ŞİMŞEK: PEK ÇOK BAŞLIĞIN KONUŞULDUĞU ÖRNEK BİR SEMİNER
Konuşmacılara teşekkür plaketlerinin takdiminden sonra bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Koruma ve Onarım Semineri"nin kapanış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, "İki gün boyunca bilgi ve deneyim paylaşımının en güzel örneklerini sunduğumuz, ülkemizin farklı noktalarından gelen uzmanların katkı sağladığı 'Koruma ve Onarım Semineri'nin üçüncüsünü başarıyla tamamlamanın gururunu yaşıyoruz. Seminerde; kültürel mirasın korunmasına dair yaklaşımları, uygulama deneyimlerini, kuramsal tartışmaları ve mevzuat çerçevesini birlikte değerlendirme fırsatı bulduk. Anıt eserlerden sivil mimarlık örneklerine, belgelemeden onarıma ve tarihî yapıların yeniden işlevlendirilmesine kadar pek çok başlığı birlikte ele aldık.
Her biri alanında uzman katılımcıların katkıları sayesinde seminer, yalnızca teknik bilgi paylaşımıyla sınırlı kalmadı; aynı zamanda kültürel miras konusunda ortak duyarlılığı olan ve bu alanda uzmanlıkları bağlamında çokça emek vermiş akademisyenler ve profesyoneller için ilham verici bir buluşma haline geldi.
Etkinliğin hazırlanmasına emek veren çalışma grubumuza, paydaş olarak en az bizim kadar etkinliği sahiplenen Mudanya Belediyesi'ne, destek veren Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne, değerli konuşmacılarımıza ve katılımlarıyla seminerimizi anlamlandıran tüm konuklarımıza teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
BURSA 10 Mayıs 2025 Cumartesi, 17:00
Yorumlar
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler

Ekrem İmamoğlu'nun paylaşımlarını sokakta dağıtan avukata tutuklama istemi!

Erol Eğrek için Bursa'da protesto!

"Sistematik yok sayılmaya karşı isyan ediyoruz"

Erol Eğrek soruşturmasında 6 şüpheli hakkında tutuklama talebi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Alkol bağımlılığı, aile içi şiddetin en büyük sebeplerinden biridir
