Onuralp Özalp

[email protected]

Bu seçimin kazananı Sedat Yalçın oldu!..

26 Mart 2024 Salı, 09:22

31 Mart yerel seçimlere artık sayılı günler kaldı.

Seçimlerde kim yeterli çoğunluğu alır da Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olur, bilemem ama bu seçimin kazananı alacağı oy oranından bağımsız olarak Sedat Yalçın oldu.

Bursa siyasetinde fark yarattı.

Yıllardır içinde biriktirdiği, şehrin geleceğine yönelik projelerini anlatma fırsatı yakaladı.

Eğitimden, ulaşıma, kültür ve sanattan, spora, sosyal belediyecilikten, dijital belediyeciliğe, kentsel dönüşüme, yeşil çevreye kadar her konudaki fikrini söyleyebileceği bir ortam yaratılmış oldu.

Hemen hemen her konuda yapmış olduğu 1 saatlik sunumların tamamını takip etmeye çalıştım.

Şahsi fikrim, Sedat Yalçın'ın samimiyetle tek gayesinin şehre hizmet olduğunu söyleyebilirim.

Gözünü yukarılara dikmiş, daha fazla zengin olmak isteyecek biri değil...

Avrupa'yı ve Amerika'yı gezmiş, kentleri incelemiş ve Bursa'nın da bu şehirlerden farkının olmadığını düşünerek, biriktirdiklerini Bursalıların beğenisine sunmuş bir başkan adayı...

***

Sedat Yalçın, her hafta olduğu gibi dün de Almira Otel'de seçim öncesi son kez basın mensuplarının karşısına çıktı.

Yalçın, Belediye Başkanlığı'na öylesine hazır ki, seçimi kazanması halinde ilk 100 gün ne yapacağını gün gün anlattı.

Sonra da rakiplerinin açıkladığı projeleriyle kendisinin açıkladığı projeleri bir teraziye koyup tarttı.

Zaman zaman Cumhur İttifakı adayı Alinur Aktaş'ın, zaman zaman da CHP'nin adayı Mustafa Bozbey'in söylemlerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Böylelikle, ilk defa kendi dile getirdiği projelerin, rakiplerinin de projeleri arasında olmasının mutluluğunu yaşadığını, Bursa'ya bir kazanç sağladığının da altını çizmiş oldu.

***

Seçim kampanyası döneminde Bursa'nın temel meselelerini konuşabildi mi diye sordu basın mensuplarına...

Temel meselelerden kastı,

Hava kirliliği, Nilüfer Çayı, depreme hazırlık hızı, sanayi yerleşimi, nüfus artışı ile sanayi ilişkisi var mı, ulaşımda köklü çözümler, turizm konusu, yenilenebilir enerji, uyuşturucuyla mücadele ve göçmen politikaları.

Bu konular hakkında kendisinden başka bir adayın bir şeyler söyleyip söylemediğini sordu...

Söylemişlerdi...

Ama Sedat Yalçın kadar, işin içine girmeden, onun kadar çözüm önerilerini sunmadan.

"Bu kampanyada bu konular yeteri kadar konuşulmadıysa, eğer çözüm yolları yeteri kadar kamuoyunu ikna etmediyse, bu kampanya boşa gitti demektir" diyerek, Bursa'nın gündemine getirdiklerini vurguladı.

***

Sanayi yerleşime bir kez daha değindi.

Bursa'nın bütün problemlerinin sanayi yerleşiminden kaynaklandığını anlattı. Avrupa'da hiçbir kenttin içinde sanayi olmadığını söyledi.

Kestel'de yaşayan insanlar akciğer kanserinden öldüğünü söyledi. Sedat Yalçın, "Buna rağmen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Bursa'ya gelip, o bölgeye bir tane daha sanayi bölgesi kazandıracaklarını söyledi.4 OSB var, 5'incisini kuracağız, dedi. Siyaset yapmak için insanların hayatları riske atılmamalı. Kirletici sanayi şehrin içinden taşınmalı. Bursa-Eskişehir, Bursa-Kütahya ve Bursa-Bilecik arasına kurulmalı. En doğru yerler oralar. Bursa'nın içinde sadece holdingler ve finans kuruluşları olmalı" açıklamasında bulundu.

***

Son olarak da rakipleriyle kendi arasındaki kampanya bütçelerini karşılaştırdı.

"Belediyenin hukuken, yaptığı işlerin tanıtımı yapması için bir bütçesi var. Ancak burada bir denge ve limit vardır. Toplumu rahatsız edecek şekilde bir harcama yapılmalıdır" dedi.

Bunun değişmesi gerektiğine değindi Yalçın...

Her şeyin açık ve şeffaf olması gerektiğini söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin iştirakleriyle birlikte 50 milyarlık bütçesi olduğunu vurguladı. Seçim bütçesinin açık açık paylaşılmadığı ve hesabının sorulmadığı ortamda, 50 milyarlık bütçenin açık ve şeffaf bir şekilde yönetileceğine inanmadığını da anlattı.

Adaylar, ne kadar harcadı, ne kadarı şahsi harcamaydı, ne kadarı devletten gelen paraydı? Sorularının yöneltilmesi gerektiğini söyleyen Yalçın, "Devletin parasıyla seçime girmek kesinlikle yanlış. Hatta son 2 ay belediye başkanının harcama yapması bile engellenmeli" diyerek haksız rekabeti gösterdi.

***

Sedat Yalçın, anketlerde yüzde 5-6 oranlarında oy aldığı gözüküyor.

"Siz inanmasanız da 31 Mart'ta büyük bir sürpriz yapacağım ve kazanacağım" dedi. Anketlerin, algı ve manipülasyon yaptığını söyledi.

Sedat Yalçın'ın kampanya sürecinde en çok duyduğu şikayet ise, AK Parti'nin oylarını böldüğüne yönelikmiş...

Peki kendisi bu konu hakkında ne düşünüyor?

"AK Parti, zaten uyguladığı politikalarla kendi oyunu düşürüyor. Birçok AK Parti seçmeni belki de önümüzdeki seçimlerde sandığa gitmeyecekti. Yeniden Refah Partisi ve Sedat Yalçın onlar için bir seçenek oldu. Gönül rahatlığıyla oy verebilecekleri bir seçenek olduk. Şimdi, Yeniden Refah Partisi toptan seçimden çekilse, yine de vatandaş gidip AK Parti'ye oy vermez ki... Bir de hep bize çekilin baskısı yapılıyor, o halde seçimden AK Parti çekilsin, biz o zaman yüzde 60'la seçimi kazanırız" ifadelerini kullandı.

Her parti, her seçime iktidar olmak için girer, hem yerelde hem de ulusalda iktidar olma amacı vardır. Hiçbir partinin bir başkasını iktidar yapma veya başkasını iktidar yapmama niyeti olamaz, olmamalı da...

Bir tarafta YRP'ye yapılan baskı, diğer tarafta da İYİ Parti'ye yapılan baskı, bana çok anlamsız geliyor. Sonuçta demokrasi bu!..

Oylar hiçbir zaman bölünmez, kimse merak etmesin...

O oy, o adaya verilecekse yine verilir, verilmeyecekse yine verilmez...

Sonuçları Pazar akşamı gördüğümüzde anlayacaksınız...


Yorumlar

Yazarın Diğer Yazıları

Tüm Yazılar