Yaman Kaya

[email protected]

Ada parselleri belli: Yeni binalarda kesik kolonlar! Öylece duruyorlar...

09 Ekim 2024 Çarşamba, 11:45

Bu kentin vicdanı olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından Dünya Mimarlar Günü dolayısıyla bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Kent suçlarıyla mücadelesini tavizsiz şekilde senelerdir sürdüren Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, "Yaşam alanlarımızın katılımcı, bilimsel, şehircilik ve planlama ilkeleri doğrultusunda oluşturulması; çevre karşıtı yatırım, plan kararlarının ivedilikle durdurularak kamu ve toplum yararının gözetilmesi, uluslararası anlaşmalara esas olan duyarlılıkların kamusal politikaların her düzeyinde yer almasının sağlanması ortak sorumluluğumuzdur" dedi ve ekledi:

"Mimarların ve meslek kuruluşlarının mesleki ve toplumsal sorumluluklarını yerine getirmeleri; kamu yararının, nitelikli mesleki hizmetlerin, sürdürülebilir ve yaşanabilir bir geleceğin güvencesidir."

Açıklamasının ardından Başkan Şimşek'e iki soru yönelttim.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Nilüfer Belediyesi ile Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi arasında bir protokol imzalanmıştı.

Bu protokol kapsamında Nilüfer'de bulunan ruhsatlı ve ruhsatsız ticari işletmeler ve eklerinde yer alan taşıyıcı sistem elemanlarının yerinde olup olmadığı mercek altına alınacaktı.

Taşıyıcı sistem tahribatlarının gözlemsel tespiti de yapılacaktı.

Protokol doğrultusunda çalışmaya Beşevler mahallesinden başlanmış, çok sayıda yer de taranmıştı.

Bilhassa Görükle'deki taramalarda 7 kolonu kesik iş merkezlerine dahi rastlandığını duymuş, çalışmanın neticesinde hangi adımların atılıp atılmadığını şu sorularla gündeme taşımıştık:

"Her gün o binalara kaç kişi girip, çıkıyor bilen var mı?

Bakın böyle vahim bir tablo ortadayken; siz o kesik kolonlu iş yerlerini yıkmayı geçtik, en azından mühürleyen ya da vatandaşı uyaran birini gördünüz mü?

Çok sayıda kolunu kesik iş yeri varsa, belki hemen boşaltıp yıkamıyor olabilirsiniz tamam da en azından insanları büyük tehdide karşı hemen uyarabilirsiniz.

Kesik kolonlu iş yerlerinde yurttaşın bulunmasının önüne geçebilirsiniz değil mi?"

Ne yazık ki bu sorulara yanıt veren olmamıştı.

Nilüfer'in yeni yönetiminin protokol kapsamında yapılan tespitleri ele almaya başladığını, konunun etraflıca incelendiğini ise geçen haziranda duyurmuştuk.

Başkan Şimşek'e ilk sorum bu protokoldeki son durumla ilgiliydi.

Şunları söyledi:

"Birçok mahallede ticari birimlerin taşıyıcı sistemleri yerinde var mı yok mu ya da yıpranmış mı diye kontrol edildi. Önemli tespitlerimiz oldu. Biz bu protokolde paydaşlığı İnşaat Mühendisleri Odası'yla birlikte yürüttük.

Arkadaşlarımız sahada ne yazık ki bazıları üstelik çok yeni diyebileceğimiz yapılarda kesik kolonlar tespit etti.

Bunları önceki yönetime bizzat iki oda olarak gönderdik.

Hangi yapılar olduğunu ada parseline, binasına kadar belgeledik ve ilettik."

Başkan Şimşek, "Biz aynı tespitleri yeni yönetime de gönderdik. Dedik ki burada sıkıntı var. Bunların giderilmesi gerekiyor. İlgilenileceği, yerinde tespitlerin tekrar yapılacağı ve gerekli tedbirlerin alınacağı söylendi ama o tedbirlerin yapılıp yapılmadığı ile ilgili bizim protokol paydaşı olarak bilgimiz yok. Yapılıp, yapılmadığını bilmiyoruz ki yapıldığını zannetmiyoruz. Olsa duyurulurdu diye tahmin ediyoruz. O binalar hâlâ yerlerinde, büyük bir tehlike olarak duruyorlar" dedi.

İlçedeki tek sıkıntı hormonlu inşaatlardan ibaret değil gördüğünüz gibi!

Nilüfer'de kamudan yana yeni bir dönem başlatan Başkan Şadi Özdemir'in bu kesik kolonlu iş yerleriyle ilgili gerekli adımları da kısa sürede atacağına inanıyoruz.

Belediye bürokratları zaten konuyu incelemeye başlamıştı.

Ancak artık somut adımlar atılmalı.

Mesele sadece kesik kolonlar, sorunlar da Nilüfer'le sınırlı değil elbette.

Bursa 2050 Vizyonu Çevre Düzeni Planı Tanıtım Toplantısı'nda da gördük, kentteki nüfusun yaklaşık yüzde 65'i plansız ve çarpık yapılaşmış alanlarda yaşıyor.

Hâliyle tüm yerel yönetimlerin akademik odalarla iş birliği protokollerini amasız fakatsız yaygınlaştırması büyük önem taşıyor.

Başkan Şimşek'e Çevre Düzeni Planı ile ilgili başlayan yeni süreci de sordum.

Kısaca şunları söyledi:

"İçerik, kurgu, başlangıç, hikaye güzel. Bursa 2050 Vizyonu Çevre Düzeni Planı Tanıtım Toplantısı'nda bir katılımcının dile getirdikleri çok önemliydi. Ben de altını çizmek isterim. Bursa kitabi bilgiye tamamen uyarak planlanacak bir şehir değil. Çok fazla dinamiği ve gerçekleri var. Bursa'yı çok iyi okumak lazım. Bu okumaları da doğru yorumlayıp Bursa'yı artık değerleriyle korumalı, öne çıkarmalıyız."

Evet, Bursa'nın çok fazla dinamiği var.

Ancak bu şehrin ortak akılla kamucu bir planı hazırlayacak potansiyeli de mevcut.

Yorumlar

Yazarın Diğer Yazıları

Tüm Yazılar