Yaman Kaya
[email protected]Başkan'dan flaş sözler: Müdür Yardımcısı istifa etti, işleri o karıştırıyormuş!
02 Ekim 2024 Çarşamba, 10:08Hem çevre hem de şehircilik özelinde uzun süredir felaketi yaşayan Bursa'da Kestel'deki bazı fabrikalardan gelen şikâyetlere bu köşede sıkça yer verdik.
İlçeyi bilhassa gece saatlerinde gaz ve toz bulutları kaplarken kamudaki bürokratlar olan biteni neden seyrediyor, hangi gerekçeyle sadece göstermelik sözde denetim ve cezalarla yetiniliyor, bazı holdinglerin ve fabrika sahiplerinin ayrıcalığı mı bulunuyor, sözde denetimler neden herkesi kapsamıyor, yoksa mevcut kanun ve yönetmeliklerin dışında tabi olunması gereken farklı sistemler mi bulunuyor, bu sistemlere katılanlara imtiyaz mı sağlanıyor sorularını defalarca gündeme getirdik.
Filtre testi meselesi...
Adres gösterilen çevre danışmanlık şirketi...
Sıkıntılı iddiaların duyurduk hepsini.
Dün bir araya geldiğimiz Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol ile görüşmemizin ana gündem maddesi de ilçe halkının isyanını, "Daha ne kadar zehirlenmeye devam edeceğiz" sözleriyle dillendirdiği hava kirliliğiydi.
Başkan Erol, çarpıcı sözler sarf etti:
"Günde 35 ton partikül üzerimizde geziyor. Ben buradan her gün izliyorum. Renk hafif kahverengiye döndüğünde devreye giriyoruz, zabıta tutanakları tutuyor. Hele akşam beşten, altıdan sonra koku, kirlilik öyle ki insanın boğazına işliyor. Bu bir insanlık suçudur. Hiç tartışmaya gerek yok. Türk Ceza Kanunu'nun 181. maddesi ortada. Bilerek, kasten, önlem almadan çevreye zarar vermenin altı aydan iki yıla kadar hapis cezası var."
Ferhat Erol, geçtiğimiz günlerde Bursa'yı mahveden fabrikalarla ilgili Ankara'da bazı temaslar gerçekleştirmişti.
"Kestel'in en büyük sorunu hava kirliliği. 21 boyahanemiz var. Bizim ceza yetkimiz yok. Biz tutanakları çevre şehirciliğe gönderiyoruz, çevre şehircilik de cezalarını yazıyor" dedi.
Şöyle devam etti:
"Filtrelerini takmıyorlar. 21 boyahanemizin 13'ünde kısmen filtre var, diğerlerinde o da yok. Derdimiz önce hepsine filtre taktırmak ama yok. 6 ay oldu, 5 aydır mücadele ediyoruz. 20 günü geçtik ondan sonra başladık taarruza ama hâlâ aynı kafadalar. 13 tane toplam ceza yazmış çevre şehircilik. Biz bakanlıkla görüştükten sonra çevre şehircilik işe girmeye başladı."
Tam bu noktada Başkan Erol'a, sıkıntılı iddialarla gündemden düşmeyen Bursa Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün görevini tam anlamıyla yerine getirdiğini düşünüyor musunuz sorusunu yönelttim.
Ferhat Başkan'ın yanıtı kayda değerdi:
"Bursa'da net her şey ortada. Bursa Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü işini doğru yapsa bu sıkıntıları yaşamayız. Bizim bu mücadelemizden sonra bir müdür yardımcısı istifa etti. Geçen hafta emekliliğe ayrıldı, istifasını verdi. Mücadelemizden sonra bir değişiklik olduğu belli. Bir şeylerle mücadele edince birileri geri adım atıyor. Bütün işleri de zaten o arkadaş karıştırıyormuş."
Evet, herkes neyin ne olduğunu biliyordu aslında.
Çevre mücadelesinde, kararlı tutumla netice alınmaya başlanması sevindirici kent adına.
Şimdi, dikkatli bakın şu tabloya:
2024'te geçen aya kadar 191 kanser vakası görülmüş Kestel'de.
2023'te ise 225 kanser vakasına rastlanmış.
Vefat edenler yok bu sayıların içinde.
Masasındaki, kanser tedavisi gören vatandaşların bilgilerinin yer aldığı dosyayı gösterdi Ferhat Erol...
Ardından şunları kaydetti:
"Ben her sabah buna bakarım, diyorlar ki neden bu kadar uğraşıyorsun, nasıl uğraşmayayım, her gün bunu görüyorum! Bunun sorumlusu yönetici olarak biziz ama esas suçlusu da çevreye zehir saçan sanayici arkadaşlar. Fabrikaların zehir saçtığı görüntüleri Bakanımız Murat Kurum'a da atıyorum, Efkan Ala Bakanımıza da atıyorum, Vali Bey'e de yolluyorum her akşam. Bu sadece Kestel'le alakalı değil. Bütün Bursa'nın sorunu. Biz buradan başlattık mücadeleyi. Sanayici arkadaşlar ziyaretimize geldi. Bir tanesi başkanım biz 5 yıldır böyle bir tavır görmedik dedi. 5 yıldır burada oturan arkadaş sizin gibi Bursa'dan sabah 10'da geliyordu akşam beşte evine gidiyordu dedim. Benim tavrım da farklı, tarzımız da farklı. Çünkü burada yaşıyoruz."
Ferhat Erol'un gelecekti hedefi ise zehir saçan fabrikaların şehir içinden taşınması.
Erol, "İlk iş filtre takmalarını sağlamak. Bunu yaparken de ikinci boyuta geçeceğiz. Mevcut alanımız belli. Şehir içindeki 21 tane boyahanenin taşınma maliyetlerini çıkardık. Bakan Bey'e de sunum yaptık. Badırga'da yer de yapılmıştı ancak biz yeni yer verelim gerekirse. Soğuksu'ya gitmeleri de ihtimal dahilinde. Biz o bölgede PodyumPark gibi, Korupark gibi 5-6 katlı bir ticari imar düzenlemesi yapabiliriz. Bana 1 lirası lazım değil oluşacak rantın. Yeter ki onların taşınma maliyetlerini karşılasın. Soğuksu'da zaten ileri teknoloji imzalandı. İsmi de değişiyor. Doğu Organize Sanayi Bölgesi olacak büyük ihtimalle. Alan marjinal arazi. Su orada var, burada su da yok. Çataltepe'ye gitseler rüzgar kirli havayı yine buraya getirir" dedi ve ekledi:
"Soğuksu kendi alanında kapalı bir yer. Sanayi Bursa'da dağınık. İki, üç noktada toplamak lazım. TEKNOSAB gibi... Rant kısmını bilmem ama planlı şekilde sanayinin yapılması lazım. Butik, 250'şer dükkanlık küçük sanayi sitelerinin kurulması lazım. Büyük sanayileri planlamak lazım. Yere karşı çıkanlara bakıyorsun, kimlerin karşı çıktığı belli. Ben Bozbey başkan karşı çıksın beklerdim, çıkmadı. Çıkmıyorsa doğru bir şey yapılıyor demek ki Büyükşehir olarak baktığınızda."
Soğuksu'yla ilgili yeri gelmişken şunu söyleyeyim:
Akademik odalar da Büyükşehir de itiraz etmişti plana.
Bursa, Ankara'dan değil mutlaka Bursa'dan Bursalı bilim insanlarıyla planlanmalıdır!
Bilim insanlarının onay vermediği hiçbir planlama uygulanmamalıdır!
Ferhat Erol, Büyükşehir Belediyesi'yle uyum içinde çalıştıklarını da söyledi.
Erol, "Mustafa Bozbey ile belki de en uyumlu çalışan başkan benim" dedi.
Büyükşehir'le ortak geliştirmek istedikleri 500 konutluk kentsel dönüşüm, doğu terminali gibi projelerden de söz etti.
Erol'un "Sayfiye, Saitabat, Barakfakih'te kırsal alanlardaki planları genişletiyoruz. Kestel'i 500 binlik nüfusa göre önümüzdeki sene güzel bir ekiple planlayacağız" sözleri de notlarımızın arasında girdi.
Tekrar altını çizmemiz gerekli:
Bu projeler ve yeni planlamalar mutlaka ama mutlaka akademik odalarla istişare edilmelidir.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
-
Nilüfer'de şok baskın!
11 Kasım 2024 Pazartesi, 12:12 -
Mahkemeden dikkat çeken karar: Bursa'nın doğusundaki 332 hektarlık alanda...
08 Kasım 2024 Cuma, 10:17 -
Bursa'nın çok tartışılan müdürlüğüne neşter! İşleri karıştıran nereye gitti?
07 Kasım 2024 Perşembe, 12:24 -
Nilüfer'de sıcak gelişme: Hasanağa ve Balkan mahallesinde...
06 Kasım 2024 Çarşamba, 11:53 -
Nilüfer'deki o planı mahkeme yine iptal etti!
05 Kasım 2024 Salı, 11:08 -
Bursa'ya 18 milyarlık kuzey otoyolu geliyor! ÇED süreci başladı
04 Kasım 2024 Pazartesi, 10:34 -
Bursa'nın yeni planı: Şehrin batısında yer alacak mı?
01 Kasım 2024 Cuma, 09:54 -
İmamoğlu'nun iz bırakan Bursa ziyareti! Bozbey'le ilgili ne dedi?
31 Ekim 2024 Perşembe, 12:21 -
İmamoğlu start verdi, Bozbey'den çarpıcı mesajlar geldi!
30 Ekim 2024 Çarşamba, 11:10 -
3 isim genel merkeze gitti... Ankara'da kritik Nilüfer zirvesi!
28 Ekim 2024 Pazartesi, 10:44