
Yaman Kaya
[email protected]Ankara'nın 332 hektarlık Bursa planı yargıya taşındı!
31 Temmuz 2024 Çarşamba, 12:02Bursa Kestel'deki Soğuksu ve Seymen mahallelerinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından hazırlanan 'Sanayi ve Depolama Alanı' amaçlı plan değişikliklerine akademik itirazın ardından dava da geldi.
Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Bursa Şubesi, yargıya taşıdı söz konusu düzenlemeleri.
İmar mevzuatına aykırı olması, ilgili tüm kurumların görüşlerine yer verilmeyerek bazılarının dikkate alınmaması, yürürlükteki çevre düzeni planının genel ilke ve hedeflerine, plan bütünlüğüne, sürekliliğine aykırılığı, hukuki dayanak noksanlığı davanın gerekçeleri olarak gösterildi.
Daha önce akademik itirazın detaylarını aktardığımız yazıda da bu sütunlarda sürekli dile getirdiğimiz bir hususu yeniden vurgulamamız gerektiğini düşünmekteyiz demiş, şunları söylemiştik:
"Toprak Koruma Kurulu'nun aldığı tüm kararlar kamuoyuna açıklanmalıdır.
Hepsi tartışılmalıdır.
Konutlaştırılmak, sanayiye açılmak istenen, özel endüstri bölgesi ilan edilen tarım alanlarında kimlerin kabul oyu varsa sorgulanmalıdır.
Toprak Koruma Kurulu Kararı, 2018'de alınmış Soğuksu ve Seymen'deki yerlerle ilgili!
6 sene önce önce çıkmış yani kamu yararı gerekçesiyle tarım dışı kullanma izni!
Daha 2018'de alınan o karardan neden kimsenin haberi olmadı?
Üstelik Ziraat Mühendisleri Odası ve TEMA ret oyu vermişken tarım dışı kullanma kararına karşı hangi gerekçeyle dava açılmadı?
Toprak Koruma Kurulu'nun kararı iptal edilseydi Soğuksu ve Seymen'de bugün ne konut ne de sanayi meselesi konuşulamayacaktı!"
Aynı yazıda yer verdiğimiz akademik itirazda bulunan plan değişikliklerindeki aykırılıkların bazılarını da tekrar hatırlatalım:
"Mevcut Çevre Düzeni Planı'nda tarım alanlarının ve sulama proje sahalarının korunması temel ilke olarak belirlenmiş.
Plan değişikliklerine konu alan ise tarım alanları ve sulama sahası içinde kalıyor.
Hâliyle 1/100.000'lik plana aykırılık taşıyor.
Yine, parçacıl plan değişiklikleri yapılması yerine son dört yıldır çalışması devam eden 2040 yılına ait 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı içerisinde bir bütün olarak değerlendirilmesinin daha uygun olacağı belirtiliyor.
Sanayi bölgelerine ilişkin il sanayi master planı hazırlanması şartı konulmuş 1998'de hazırlanan, süresi dolmuş 1/100.000'lik Çevre Düzeni Planı'nda.
Ancak sanayi master planı hazırlanmadı hâlâ."
Bir an önce bilim insanlarının rehberliğinde, ortak akılla harmanlanacak, kentin gerçek ihtiyaçlarına cevap verecek yeni Çevre Düzeni Planı hayata geçirilmediği müddetçe Ankara merkezli düzenlemeler de kaçak üretim ve depolama tesislerinin ovayı işgali de bitmeyecektir!
Bu gerçekle artık yüzleşilmelidir.
Salt istemiyoruz yaklaşımı ile ovanın korunamadığı idrak edilmelidir.
Yıldırım'daki Vakıf mahallesinde şeftali bahçelerinin, tarlaların üzerine kurulan fabrikalarda çıkan yangın, Bursa'nın içinde bulunduğu durumun ne kadar vahametli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir.
Alinur Aktaş gibi mevcuda teslim olmak yerine sorumluluk almaktan çekinmeyeceğini belirterek irade gösteren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in de söylediği gibi Vakıf'taki yangın, Bursa'nın acilen yeni bir plana ihtiyacı olduğunu göstermiştir.
Deprem tehdidi de kapıdayken, şehrin içinde sıkışıp kalan, kentin havasına, suyuna, ulaşımına da darbe vuran, sayısı 8 bini aşan düzensiz üretim tesislerinin olası felakette Bursa'yı cehenneme çevireceği hayli nettir.
Ankara merkezli tüm düzenlemelere karşı siyaset üstü yaklaşımla karşı duruş sergilenmeli, kent yöneticileri Bursa'nın muhakkak Bursa'dan yönetilmesi hususunda ortak bir perspektifte hareket etmelidir.
Şehrin anayasası hüviyetini taşıyacak yeni Çevre Düzeni Planı'nın da yine aynı bakış açısıyla sadece Bursa'nın içinde bulunduğu mevcut durumun ve geleceğinin öncelenerek hazırlanması elzemdir.
Bu arada Soğuksu'ya İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi'nin de dava açtığını belirtelim.
İMO; umarız her yeri saran fahiş emsalli inşaatlara, Bursa'yı parsel parsel yok eden orantısız yoğunluk artışlarına, atışa geçen müteahhitlere karşı da harekete geçer, Nilüfer'in göbeğinde faaliyet gösteren, binlerce insanı zehirleyen kaçak beton santraline de mahalle sakinleriyle birlikte dur der!
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
-
Bozbey'den flaş mesajlar: Göz yumanlar da var, provokasyona tetikleyen unsurlar...
28 Mart 2025 Cuma, 10:56 -
Bursa'da büyük vurgun! Milyonlar nasıl gitti, ne kadarı geri geldi?
27 Mart 2025 Perşembe, 07:50 -
Mudanya'nın ardından Nilüfer'de de yıkılan planlar, dün geceki protestolar...
26 Mart 2025 Çarşamba, 08:59 -
Bursa'da yeni kıyım!
25 Mart 2025 Salı, 12:08 -
Olaylı gecenin analizi: İl Başkanı yaralandı, Bursa'ya yakışmıyor çıkışı!
24 Mart 2025 Pazartesi, 12:13 -
İmamoğlu protestoları, CHP'nin Bursa'daki dahili bedhahları...
21 Mart 2025 Cuma, 12:30 -
Bursa'dan İmamoğlu notları, Bozbey'in mesajı!
20 Mart 2025 Perşembe, 12:27 -
İmamoğlu'na gözaltı, Bursa'dan yükselen sesler, yıkılan imar hayalleri...
19 Mart 2025 Çarşamba, 12:18 -
Nilüfer'in üç dosyası: Beton rantı ormana sıçradı!
18 Mart 2025 Salı, 09:13 -
Büyük imar adımı, 0,50 emsal artışı: İşte yarın onaylanacak Bursa mutabakatı
17 Mart 2025 Pazartesi, 11:31