Yaman Kaya

[email protected]

Başkan'dan ibretlik sözler: Bilseydim kesinlikle bir lira ödemezdim!

17 Eylül 2024 Salı, 07:46

Geçen ay bu köşede yayınlanan "Büyükşehir'den kritik Osmangazi hamlesi! 800 dönüm büyüklüğündeki..." başlıklı yazıda aktarmıştık ayrıntıları...

Alinur Aktaş döneminde Büyükşehir Belediyesi, Altıparmak-Çarşamba bölgesini dönüştürme amacıyla Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası ile bir protokol imzalamıştı.

Ancak bu protokolün göstermelik olduğu kısa süre içinde ortaya çıkmıştı.

Zira planın hazırlık çalışmaları sürerken, Eski Başkan Aktaş, 2023'ün sonunda Altıparmak'a ilk kazmanın vurulacağını açıklamıştı!

Kimseye sorulmadan bazı tasarımlar da hazırlanmıştı!

Bu sütunlarda söylemiştik şunları:

"Sanki daha başlanmayan plan çalışması bitmişti de sıra kazmayı vurmaya gelmişti!

Riskli yapı şerhi alıp birkaç kamu binasını yıkarak Altıparmak-Çarşamba'yı dönüştürüyoruz algısıyla Bursa'ya ikinci bir Doğanbey faciasının yaşatılması tehlikesi baş göstermişti.

Tehlikeli girişimi, akademik odaların popülizme alet olmayacağız mesajını net şekilde vermesi önlemişti.

Büyükşehir'in Osmangazi'nin kalbindeki dönüşüm çalışmasında, üstelik aynı partiden olmasına rağmen Osmangazi Belediyesi'ne yer vermemesi de ilginçti!"

31 Mart'tan sonra bu anlayış malum sona erdi.

Altıparmak Caddesi-Merinos arasındaki bölgenin imar planı ve kentsel tasarım projesi için iş birliği protokolü yeni hâliyle dün imzalandı.

Protokole, Büyükşehir'in yanı sıra Osmangazi Belediyesi; Mimarlar, Şehir Plancıları, İnşaat Mühendisleri, Jeoloji Mühendisleri, Harita ve Kadastro Mühendisleri, Peyzaj Mimarları Odası Bursa şubeleri, Bursa Kent Konseyi de katıldı.

Protokolle fiziksel ve sosyal çöküntü bölgesine dönüşmüş olan proje alanında planlama ilkeleri kapsamında fiziksel mekânın iyileştirilmesi, sosyal donatı alanlarının artırılması, ulaşım sisteminin çözümlenmesi, alanın tekrar kent merkezi vasfı kazandırılarak cazibe merkezi hâline getirilmesi ile mekân ve yaşam kalitesini artırıcı nitelikte, 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili imar mevzuatına uygun 1/25000, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarının hazırlanması hedefleniyor.

Proje alanı, Osmangazi'deki Altıparmak, Çırpan, Selimiye, İntizam, Hocahasan, Ahmetpaşa, Şehabettinpaşa, Aktarhüssam, Kuruçeşme ve Yahşibey mahalleleri içinde güneyde Altıparmak caddesinin her iki yakası, batıda Stadyum caddesi, kuzeyde Kıbrıs Şehitleri caddesi ve doğuda Fevzi Çakmak caddesi ile sınırlandırılan yaklaşık 800 dönüm büyüklüğündeki bölgeyi kapsıyor.

Toplantıda Başkan Bozbey'e bölgedeki yapıların nasıl şekilleneceğini sordum.

Binaların yüksekliğinin tasarım çalışmasının ardından ortaya çıkacağını söyledi.

Bozbey'in konuşmasında; eskiden Bursa'nın kalbi olan bölgenin cazibesini uzun yıllar önce iki katlı yapıların 4-5 kata yükselmesiyle kaybettiğini dillendirdiğini belirtelim ve devam edelim.

Hazır toplantıda Osmangazi'den söz ediliyorken Başkan'a eski dönemden kalan, projeyle yapılan iş arasında ciddi farklılıklar bulunduğu konuşulan Çekirge Teras'taki son durumu ve İntam bölgesinin akıbetini de sordum.

Bozbey'in Çekirge Teras'la ilgili sözleri Bursa'nın geçmişte nasıl yönetildiğini göstermesi bakımından açıkçası ibretlikti:

"Çekirge Teras Projesi yapılmış. Yani bir proje var ortada ama nasıl yapılacağından öte üzülerek belirtmem gerekiyor ki belediyeyle bir protokolü yok. Yani bir tahsisi yok. O bölgenin bir tahsisi olmaksızın ihale yapılmış ve müteahhit burada iş yapıyor. Onun karşılığında para ödeniyor. Bu ilk değil tabii yani onu size söyleyeyim. Bu bir tane de değil tabii. Hatta maalesef müteahhide para ödemelerinde bizim dönemimiz de var. Bilseydim zaten kesinlikle bir lira ödemezdim! Çünkü tahsisi yapılmamış bir yere bir kurum ihale de yapamaz, para da, hak ediş de ödeyemez. Bu konuda konuşacak çok şey var. Hakikaten ben de çok üzüldüm. Benim imzam da var."

Başkan, şöyle devam etti:

"Biz yıllarca yöneticilik yaptık. Ben hiçbir zaman için tahsis olunmayan bir yere herhangi bir para vermedim. Artık Büyükşehir Belediyesi'nde her şey hukuka, yasalara uygun biçimde yapılacak, yapılıyor. Şimdi tahsis için başvurduk. Sözle iş yapılmış, tahsisi vermiyoruz diyebilirler. O zaman dava söz konusu olacak. Burayı başka maksatla kullanmak mümkün. Belediyenin ek binası da olabilir, örnek olarak söylüyorum."

Başkan Bozbey'in İntam'la ilgili sözleri de kayda değerdi:

"Daha önce 13 kattı orası. Mahkeme tarafından iptal edildi, 10 kata geriledi. O bölgenin silüetine uygun olarak 10 kat olarak görüşmeler devam ediyor ama diğer taraftan da acele etmemiz gerekiyor. Arkadaki istinatın ömrü bitti ya da bitecek yani. O istinat her an gelebilir. Onun için çok geç kalınmış. Arkadaşlarımız yoğun biçimde üzerinde çalışıyorlar. Yer sahiplerini ikna etmeye çalışıyoruz. En azından yer sahiplerinin alanları küçülecek, yapacak bir şey yok arkadaşlar. Orada kurumun bir beklentisi de yok. Alanlar küçülüp, ona göre pay edilip onu sonuçlandırmamız lazım hızlıca. Bu da oradaki yer sahiplerinin fedakarlığına bağlı. Daha önceden yapılmış, belediyeden şimdi mahkemece talep edilen bir bedel de söz konusu."

Altıparmak'a dönersek...

Daha önce ifade etmiştik.

Yineleyelim:

Küçük Suriye'ye dönen Altıparmak-Çarşamba bölgesinin hem fiziksel hem de sosyal açıdan eski günlerine kavuşturulması adına, ikinci Doğanbey'ler yaratmadan, bilim insanlarının rehberliğinde gerçek bir dönüşüm çalışmasına imza atılması kent adına hayli kıymetlidir.

Bozbey'in popülizmi değil bilimselliği önceleyen, kurumları ve yerel yönetimleri ötekileştirmeyen yaklaşımıyla Altıparmak-Çarşamba'da yeni bir sayfa açılabilir.

Yorumlar

Yazarın Diğer Yazıları

Tüm Yazılar