
Yaman Kaya
[email protected]Bursa'da kilitlenen kavşak yer altına alınacak! Geçilemeyen Geçit'te...
25 Nisan 2025 Cuma, 09:23Bursa'nın yeni Çevre Düzeni Planı hazırlıkları kapsamında ele alınan Emekli İTÜ Öğretim Üyesi Koordinatör Prof. Dr. Haluk Gerçek ve İTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Onur Tezcan tarafından hazırlanan 'Ulaştırma Ön Raporu'ndan bazı verileri geçen cuma aktarmıştık bu sütunlarda...
Plansız sanayinin kenti içine sürüklediği durum çarpıcı oranlarla yer almıştı raporda.
Karayolları Genel Müdürlüğü verilerine göre Bursa'da kamyon+römork ve çekici trafiği son 10 yılda %80,9 oranında artmıştı.
2013'te 771 bin km olan tır trafiği, 2023'te 1 milyon 396 bin km'ye çıkmıştı.
Aynı dönemde Bursa otoyollarındaki toplam araç trafiğinde ise %428 gibi korkunç bir artış vardı.
Bugün yeni bazı bilgilerle devam edelim şimdi:
Bursa'da il bütünü göz önüne alındığında, 1000 kişi başına düşen otomobil sahipliği 2000 yılında 85, 2010 yılında 100'ken 2024 yılında 208 olmuş.
2000-2024 yılları arasında Bursa ilinde nüfus %53 artarken, otomobil sayısı %274, motorlu araç sayısı ise % 267,6 artmış!
2035 yılını hedef alan Bursa Ulaşım Ana Planı çerçevesinde üretilen çözüm ve uygulamaların hayata geçirilmesine yönelik olarak Büyükşehir tarafından tamamlanan ve gerçekleştirilecek 'Kent İçi Karayolu Projeleri' de raporda yer aldı.
Şimdi hem o projeleri aktaracağız...
Hem de mesleğinin ana bilim dallarından ulaşım asıl ilgi alanı olan İnşaat Mühendisi Cengiz Duman'ın, yaptığımız görüşmede ifade ettiği, o projelerden bazılarına ilişkin değerlendirmelerini de yalın şekilde paylaşıp yazıyı sonlandıracağız:
-Avrupa Konseyi Bulvarı Üzerine karayolu ve kavşak düzenlemeleri kapsamında Botanik Parkın bulunduğu bölgede, farklı seviyeli kavşak yapılması planlanmaktadır.
Cengiz Duman: "En elzem konu budur, hatta Acemler-Otosansit arası tüm sinyalizasyonlar iptal edilip, başta Botanik Park, Millet Mahallesi ve Vakıf civarında Köprülü Kavşak/Batçık yapılmak koşuluyla işlevsel hâle getirilmelidir. Ayrıca Beşyol Kavşağı çalışmaya başladığı için İstanbul yolundan gelip Avrupa Konseyi Bulvarı'na dönmek suretiyle kısa süre sonra Ankara istikameti dönüşü ivedilikle iptal edilmelidir."
-136 kavşak dedektörlü akıllı kavşak olarak düzenlenmiş, ayrıca fiziksel dönüşümü tamamlanan 33 akıllı kavşak da hizmete alınmıştır.
Cengiz Duman: Bursa'da gerçek manada 'akıllı kavşak' denebilecek hiçbir kavşak bulunmamaktadır!
-Kentte yer alan önemli kavşaklardan birisi olan KGYS Kavşağı ve bölgedeki trafik yoğunluğunu azaltmayı amaçlanan proje tamamlanmıştır.
Cengiz Duman: Amacına ulaştığı ile alakalı bir açıklama görünmemektedir. Ayrıca bulunduğu bölgenin dahi sorununa çözüm olduğu şüphelidir!
-2019 yılı Nisan ayından itibaren 23 km yeni bisiklet yolu yapılmıştır.
-Ata Bulvarı üzerindeki kavşağın yerin altına alınması planlanmaktadır.
Cengiz Duman: "Bursa için elzem bir kavşak noktasıdır. Ayrıca sadece Durmazlar Kavşağı gibi düşünülse de devamında 2 adet sinyalizasyonlu kavşak noktası da birlikte değerlendirilmelidir."
-Çekirge Mahallesi içinde bulunan köprünün yerine, köy meydanına gelmeden yeni bir köprü inşa edilmesine yönelik çalışmaları devam etmektedir.
-Mevcut Mihraplı köprüsünün yerine günümüz koşullarına uygun yeni bir köprü yapılması projesi devam etmektedir.
Cengiz Duman: Maalesef her ne kadar önemseniyor olsa da bölgede kavşak noktasında yapımı devam eden projelerin yola çekme mesafesi de göz önünde bulundurulduğunda bölgedeki sorunu çözecek bir sonuca ulaşamayacağı aşikârdır.
-Mudanya Yolu üzerinde, Yenikaraman-Karaman Mahalleleri bağlantısı sağlanarak, bu aksta seçenek olacak bir güzergâh oluşturması amaçlanmaktadır.
Cengiz Duman: Bence hayal ürünü.
-Zübeyde Hanım Caddesini Hayran Caddesine, 21,5 metrelik imar yolu ile bağlayarak, yine seçenek yol güzergâhı oluşturulması ve bölgedeki trafik yoğunluğunun azaltılması hedeflenmektedir.
Cengiz Duman: "Mantık çerçevesinde yapımı doğru gibi görünüyor olsa da Hayran Caddesi boyunca Stadyum, Hastane, Acemler Bağlantı güzergâhı olarak düşünüldüğünde planlama yapılmadan önce simüle edilerek sonuçları raporlanmalıdır. Ayrıca bölgenin emlak değeri de göz önünde bulundurulduğunda ciddi kamulaştırma maliyeti olacağı unutulmamalıdır."
-Flament Kavşağı-Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı bağlantısını sağlayacak seçenek güzergâha yönelik proje çalışmaları devam etmektedir.
-Mudanya yolu Geçit'te oluşan trafik sıkışıklığına çözüm üretecek yeni bir güzergâh oluşturmak amacıyla günümüz koşullarına uygun köprü projesinin çalışmaları devam etmektedir.
Cengiz Duman: "Mudanya Yolu'nda oluşan trafiğin birden fazla faktöre bağlı olduğunu söyleyebiliriz, Acemler ayrımından sonra Soğukkuyu, FSM Kavşağı, Filament Kavşağı, Korupark Kavşağı, Otoban Bağlantısı (hem giriş hem de çıkış yükü), Bademli Kavşağının her biri ayrı ayrı ve bütün olarak değerlendirmeden asıl sorunun çözülemeyeceğini unutmamalıyız. Bu durum sadece bir köprü çözümü olarak tekil değil bütüncül değerlendirilmelidir."
-Stadyum ile Soğukkuyu bölgesinin bağlantısını sağlayarak, Acemler Kavşağının yükünün azaltılmasına yönelik proje çalışmaları devam etmektedir.
-Emek-Şehir Hastanesi İmar Yolu Kavşakları ile birlikte Bursa YHT Garı ve Bursa Şehir Hastanesine alternatif bir güzergâh oluşturarak, kentin iki önemli merkezine erişim olanaklarının arttırılması hedeflenmektedir.
Cengiz Duman: "Şehir Hastanesi-Otoban bağlantısı günümüzde en büyük sorunların başında gelmektedir. 23 Nisan Mahallesinden gelen kolun işlevselliği artırılmalı, Yolçatı ve Doğanköy'ün günümüz imar planlaması da düşünüldüğünde 3-5 yıla keşmekeş olacağı ortadadır. Minareliçavuş-Balat ile Ahmet Yesevi Mahallelerinin yoğunluğu da düşünülecek olursa en doğrusu bağlantının otobanın güneyinden gelip Şehir Hastanesi'ne geçmek olmalıdır. Buradan itibaren YHT Gar bağlantısı yapılması çok daha mantıklı görülmektedir."
-Özellikle yaz aylarında sıkıntı yaşanan Mudanya yolu Tarihi Köprüde şerit genişletme yapılarak şehir trafiğinin rahatlatılması planlanmaktadır.
Cengiz Duman: "Bu noktada yaşanılan sorunun tarihi köprüye şerit ilavesi ile çözüleceği düşünülüyor olsa da asıl problemin Bademli giriş-çıkışı olduğu unutulmamalıdır. Bademli-Balat arası geçiş düzenlemesi yapılması ile beraber Çağrışan, Nilüferköy, Geçit Mahallelerinin bu hatta yaptığı katılımların da düzenlenmesi gerekmektedir. Bursa'nın en büyük problemi sorun doğru tespit edilemediğinden tedavinin de doğru yapılamaması gerçeğidir."
-Hasanağa Organize Sanayi-İzmir Yolu ve Otoyol bağlantısı sağlanarak yoğun trafik sıkışıklığının önlenmesi hedeflenmektedir.
-Görükle Mahallesi-İzmir Yolu-Kayapa Mahalleleri ve otoyol bağlantısı yapılarak kavşak bölgesinde yaşanan trafik sıkışıklığı önlenmiş olacaktır.
-Çekrice-Büyükbalıklı arasındaki mevcut köprü yerine günümüz şartlarına uygun köprü projesi çalışmaları devam etmektedir.
-Eski Tekel Meydanı Yeraltı Otoparkı projesinin projelendirme ve fizibilite çalışmaları devam etmektedir.
Cengiz Duman: "Bölgenin trafikten arındırılmasının daha önemli olduğu konusunda hemfikir olunmalıdır. Bu noktada ekstra bir trafik yükü getirmektense Cumhuriyet Caddesi boyunca olduğu gibi yaya öncelikli bir güzergah haline getirmek çok daha kıymetlidir."
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
-
Bursa'da dikkat çeken yıkım: Yerle bir edilen kaçak fabrika kimin?
28 Nisan 2025 Pazartesi, 07:31 -
Nilüfer'de sıcak gelişme: Bursa 2. İdare Mahkemesinden flaş iptal kararı
24 Nisan 2025 Perşembe, 11:10 -
Geri sayım başladı: Nilüfer'deki 590 hektarlık dev Görükle mera Ekokent projesi...
22 Nisan 2025 Salı, 11:55 -
Bursa'yla ilgili kritik kararlar: O projeden vazgeçildi! Kuzey ve güneye...
21 Nisan 2025 Pazartesi, 07:48 -
Bursa'nın kucağındaki bomba!
18 Nisan 2025 Cuma, 11:20 -
Büyükşehir'de revizyon var! Nilüfer'de ipi kim göğüsledi?
17 Nisan 2025 Perşembe, 11:42 -
Bademli'deki o parsellerle ilgili önemli karar!
16 Nisan 2025 Çarşamba, 11:20 -
Bozbey'den çarpıcı savcılık çıkışı: Buyurun gidin!
15 Nisan 2025 Salı, 11:20 -
Bursa'nın yıkılamayan kaçak külliyesi! Planlar komple gitti, daha önce böylesi görülmedi...
14 Nisan 2025 Pazartesi, 10:39 -
Bursa'daki o kıyıma müdahale geldi! Tıbbiyeli direnişi, imar komisyonu seçimi...
11 Nisan 2025 Cuma, 09:20