Yaman Kaya

[email protected]

Bursa'nın çarpıcı gerçekleri: Bozbey, "problem büyük" dedi!

27 Şubat 2025 Perşembe, 11:46

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in bu ayki değerlendirme toplantısının ana gündemi kentsel dönüşüm ve dirençlilikti.

İlk olarak daha önce bu sütunlarda ayrıntılı şekilde yer verdiğimiz Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı'yla (JICA) sürdürülen 'Deprem Risk Azaltma Önleme ve Planlama Projesi'nin çıktılarına değindi.

"Yapı stokunu analiz ettik. Geçmiş yıllarda tespit edilen 520.000 bina bulunuyordu. Bugün bu sayı 628.000'e ulaştı" dedi.

Bursa'da 9 fay hattı bulunduğunun, oluşturulan deprem senaryolarında 122 bin 382 binanın hasar almasının öngörüldüğünün altını çizdi.

Osmangazi ve Yıldırım'da, yerel zemin ile tehlike koşullarının yansıtıldığı haritaların üretilmesi maksadıyla arazinin jeolojik açıdan modellendiği mikrobölgeleme çalışmasının bittiğini, Nilüfer'de ise sona yaklaşıldığını söyledi.

Bilimsel veriler ışığında ilerlenmesi, geçmiş dönemdeki yönetimlerin vahim hatalarından ders alındığının da bir göstergesi.

Bozbey göreve geldikten sonra Büyükşehir'in sürdürdüğü kentsel dönüşüm projelerinin kapsamı 230.000 kişiyi, 28.500 binayı ve 100.000 bağımsız bölümü doğrudan etkileyecek şekilde genişletildi.

Kentteki yeşil aks sürekliliğinin sağlanması, Bursa'nın yeşil dokusunun yeniden canlanması amacıyla ayrık-bitişik yerine blok nizam anlayışı benimsendi.

Yeni dönemde rant değil insan odaklı, süreçlerin şeffaf şekilde yönetildiği kentsel dönüşümler hedeflendi.

Bu bağlamda yine daha önce detaylarını bu köşede etraflıca aktardığımız 'Bursa güçleniyor' adı verilen proje çerçevesinde 0,50 emsal artışının nasıl uygulanacağına yönelik ilke kararları ortak akılla belirlendi.

Bozbey, Bursa güçleniyor projesi mutabakatının önümüzdeki ay meclise gelebileceğini kaydetti.

60 metre genişliğinde, 29 kilometre uzunluğunda yeni 'Kuzey Bulvarı'nın yapılmasının planlandığını da açıklayan Başkan Bozbey'in; kentsel dönüşüm çalışmalarında senelerdir göz ardı edilen ulaşım, sosyal yaşam alanları eksikliği gibi temel kentleşme problemlerini de çözme yaklaşımıyla hareket etmesi kent adına değerli.

Bursa'nın Başkanı; Demiryolu Altı, Gaziakdemir, Sıcaksu, İstanbul Caddesi Beşyol Kavşağı, Altıparmak Caddesi Merinos arası, 1050 Konutlar, Yiğitevler-Esenevler-75. Yıl, Karapınar, Arabayatağı, Orhangazi Terminal'de devam eden dönüşümlerdeki son durumu anlattı.

1050 Konutlar'la ilgili şu sözleri manidardı:

"Ne oldu biliyor musunuz? 2290 bağımsız bölüm yerine orası yıkıldı 5400 konut ve 58 bin metrekare ticari inşaat hakkı verildi."

Bakın!

Gördüğünüz gibi dönüşümle nasıl rahatlayacak bölge!

Bozbey, şöyle devam etti:

"5400 konutla ilgili otopark sorunları ortaya çıktı. Ortada bulunan yeşil alanların hemen hemen tamamı Hazine'den satın alındı. Bu satın almayla birlikte altları otopark olacak. Üstleri yeşil alan, park olarak düzenlenecek. Bunları müteahhitler yapacak. Yer Büyükşehir Belediyesi'ne ait. Buranın altyapısı tamamen değişecek. Elektrikten sudan tutun internetine kadar tümü değişmiş olacak. Çünkü 2290 konuttan 5400 konuta çıkarıldı, ilave dükkanlar da var!"

Hemen yanındaki Korupark'ın AVM ve evlerini de hesaba katarsanız o bölge tamamen içinden çıkılmaz bir hâl alacak!

Trafik sorunu asla aşılamayacak!

Olası felakette ulaşım tamamen tıkanacak!

Bu kentsel dönüşüm mü şimdi?

Yeşil alanları müteahhitler için neden Büyükşehir aldı peki?

Geçen dönemdeki 800 pardon 8 dönümlük pencere siyaseti Bursa'ya onarılması çok güç büyük zararlar verdi!

Bozbey, İstanbul Caddesi Beşyol Kavşağı'ndaki dönüşümde değişikliğe gittiklerini de bildirdi.

Bursa'ya dağı, tarihî dokuyu örten, tünel hissi veren beton yığınları ile girilmemesi gerektiğini söyledi.

Yeni projelerin farklı kotlarda uygulanacağını ekledi.

Ana arterleri tamamen tıkalı şehrin göbeğine biraz daha konut yaparak trafiği daha da içinden çıkılmaz bir duruma taşımak, Hanlar Bölgesi'nin etrafını açmakla övünüp tarihî kent merkezine yürüme mesafesindeki boş alanı binalarla doldurmaya çalışmak şaşırtıcıydı.

Ancak Eski Başkan Alinur Aktaş'ın onayıyla Bursa'nın termal zenginliğinin TOKİ eliyle betonlaştırılması kararlaştırılmıştı.

Bilim insanlarının zeminle ilgili uyarıları da umursanmamıştı!

Bozbey, Sıcaksu'nun termal turizm alanı olarak değerlendirilmesi gerekirdi dedi.

"690 konut ve 92 dükkanın önemli kısmı devam ediyor. TOKİ satışı nasıl yapacak? Bizim TOKİ'den isteğimiz buradaki konutların diğer kentsel dönüşüm yapılacak yerlerde takas olarak kullanılması. Rezerv konut olarak burayı öneriyoruz."

Olması gereken şüphesiz Bozbey'in önerdiği model ancak bunun gerçekleşeceğini hiç sanmıyoruz!

Başkan'a toplantıda Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir'in kaybedilmiş bir bölge olarak tanımladığı, ruhsatsız sitelerin dahi dikildiği Ataevler'le ilgili düşüncesini de sordum.

Vahim yanlışlar nedeniyle planlı alanlar dahi çöküntü bölgelerine dönüştü Bursa'da ne yazık ki.

Bozbey, "Ataevler'i bu konuma getirmek için başlayanlardan başlayalım. Onlar Ataevler'in bu konuma gelmesini istedi, bu konuma geldi" dedi ve ekledi:

"Başlangıcında da doğru olmadığını dile getirdim ama sözümüzü dinletemedik. Kesinlikle doğru değildi, oradaki yapılaşma yöntemi de, modelleri de doğru değildi.

Vatandaş adına bakarsak çözülmesi gerekiyor mu, gerekiyor ama kamu açısından bakarsan problem büyük!

Onun için ikisinin bir arada birleşmesi lazım ancak o zaman çözülür, başka türlü olmaz. Vatandaş da biraz tamam diyecek katlanacak kamu da katlanacak. 13.500 nüfuslu yer şu anda 50 bin nüfusa çıktı."

Not:

Dün, bugün yapılacağını söylediğimiz "Mudanya Bina Envanteri ve Deprem Risk Analizi: Kentsel Dönüşüm İçin Yol Haritası" konulu lansman CHP'nin cumhurbaşkanı adayını belirlemek için 23 Mart'ta gerçekleştireceği ön seçimin tek adayı olan Ekrem İmamoğlu'nun Ankara'da parti yöneticileri, milletvekilleri ve belediye başkanları ile yapacağı toplantı nedeniyle ertelendi.

Yorumlar

Yazarın Diğer Yazıları

Tüm Yazılar