Yaman Kaya

[email protected]

Bursa'nın göbeğindeki dev alanla ilgili önemli aşama

16 Haziran 2025 Pazartesi, 11:11

Altıparmak Caddesi-Merinos arası eskiden Bursa'nın kalbiydi.

Günümüzde ise fiziksel ve sosyal bir çöküntü merkezi.

İşin içinde ihmal de var tabii ki ancak kent merkezinin kaderine terk edilmesi esasında bilinçli politikaların eseriydi.

Yeni Büyükşehir yönetimi ise bölgede sözde değil özde bir dönüşüm gerçekleştirmek için harekete geçti.

İlk olarak daha önce yapılan protokoldeki eksiklikler giderildi.

Osmangazi Belediyesi, Mimarlar, Şehir Plancıları, İnşaat Mühendisleri, Jeoloji Mühendisleri, Harita ve Kadastro Mühendisleri, Peyzaj Mimarları Odası Bursa şubeleri, Bursa Kent Konseyi'nin de katıldığı yeni bir protokol düzenlendi.

Geçen dönemde Osmangazi'nin merkezindeki dönüşüm çalışmasında Osmangazi Belediyesi'ne yer verilmemişti.

Altıparmak Caddesi-Merinos Arası İmar Planı ve Kentsel Tasarım Projesi kapsamında yapılan toplantılardan kayda değer bir haber geldi.

Teknik şartlarının protokol paydaşları tarafından belirleneceği bir kentsel tasarım yarışmasıyla bölgenin geleceğinin şekillendirilmesine karar verildi.

Bu adım önemli.

Farklı fikirlerin yarışması en doğru uygulamayı bulmaya yardımcı olabilir.

Ancak hızlı da hareket edilmelidir.

Bölgedeki analiz çalışmalarının fiziksel ve sosyal dönüşümün aciliyetini gözler önüne serdiğini unutmamak gerekir.

Altıparmak, Çırpan, Selimiye, İntizam, Hocahasan, Ahmetpaşa, Şehabettinpaşa, Aktarhüssam, Kuruçeşme ve Yahşibey mahalleleri içinde güneyde Altıparmak caddesinin her iki yakası, batıda Stadyum caddesi, kuzeyde Kıbrıs Şehitleri caddesi ve doğuda Fevzi Çakmak caddesi ile sınırlandırılan yaklaşık 800 dönüm büyüklüğündeki alanda bulunan yapıların durumu son derece riskli.

Binaların %91'i 1999 depremi öncesinde yapılmış yani yapı denetim hizmeti almamış. Bina risk durumu ölçülebilen yapıların %85'i yüksek risk grubunda yer alıyor.

Öte yandan...

Bölgede yapılan anketlerde vatandaşlar tarafından en önemli sorunlar %54,2 ile güvenlik, %19,3 ile uyuşturucu olarak ifade ediliyor.

Bu da bir anlamda sosyal dönüşümün aciliyetini ortaya koyuyor.

Bölgedeki yapılaşmanın kent silüetini koruması elzemdir.

Yeni Doğanbey TOKİ'lere asla izin verilmemelidir.

Bölgenin dönüşümü için Glasgow, King's Cross, Rotterdam, Elephant & Castle, Piyalepaşa, Fişekhane, Autopia, Olympic Sculpture Park örnekleri incelenmişti.

Kısa bir yürüyüş, bisiklet yolculuğu veya toplu taşıma yolculuğu mesafesinde gerekli tüm olanaklara sahip olmayı ifade eden '15 Dakikalık Şehir' konsepti üzerinde durulmuştu.

Alanı gece ve gündüz canlı tutacak fonksiyonlar, karma kullanıma sahip alanlar ve yapılar, ikonik tasarımlar oluşturulmalıdır.

Yine daha önce gündeme gelen üniversite fikrinden de uzaklaşılmamalıdır.

Evet, daha önce de söylediğimiz gibi hiç kolay değil belki ancak ortak akılla imkansız da değil.

Yeter ki kararlı bir irade sergilensin...

İşte o zaman şehrin tarihî siluetini hançerleyen Doğanbey TOKİ gibi kötü değil bu kez iyi anlamda örnek bir kentsel dönüşüm hikayesi Bursa'dan çıkabilir.

Yorumlar

Yazarın Diğer Yazıları

Tüm Yazılar