Yaman Kaya

[email protected]

Bursa'nın süper talanları!

24 Haziran 2025 Salı, 11:41

Bugünlerde zeytinliklerin rant uğruna talan edilmesinin önünü açan torba kanun teklifi malum gündemde.

Ülkede sayısı zaten giderek azalan son doğa alanlarına da büyük bir darbe indirilmek isteniyor kimi şirketlere verilecek 'süper izin'le.

Yaşam savunucuları dün sayısız yağmayı kim bilir hangi gerekçeyle seyreden bu nedenle acilen mercek altına alınması gereken Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü önünde eylemdeydi.

Biz de oradaydık...

Çok sayıda parti ve sivil toplum kuruluşu adına yapılan "İhanet yasasına hayır!" başlıklı açıklamayı okuyan Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy düzenlemenin af boyutuna da dikkat çekti:

"Yapı ruhsatı almadan işletmeye geçmiş enerji yatırımlarından belge istenmeyecek, üretim devam edecek. Bir diğer deyişle kaçak madenlere af getirilecek, yıkım kararları, daha önce verilen cezalar uygulanmayacak."

Aksoy'un zeytinliklerin taşınmasına dair söyledikleri kayda değerdi.

"Tarımdan anlamayan, zeytinliklerin köylülerimiz için ne anlam taşıdığını bilmeyen, zeytin ağaçlarının sökülüp yeniden dikilmesini çözüm gibi savunanların bilmedikleri konularda, bilimsel ve tarımsal gerçekliğe aykırı açıklamalar yapmasını kınıyoruz" dedi.

Şöyle devam etti:

"Uyum gösterdiği ortamından sökülerek taşınan zeytin ağaçlarının veya yeni dikilen zeytin fidanların verimli hâle gelmesi onlarca yıl sürebildiği gibi taşınan zeytin ağaçlarının birçoğu ya kurumakta ya da aynı kalitede ürün veremez hâle gelmektedir."

Ormanların, zeytin alanlarının birçok canlı yaşamını barındıran, su döngüsüne destek olan bir habitat olduğu gerçeğini dikkate alan da yok Aksoy'un da belirttiği gibi.

Teklif ilk olarak Muğla Milas ve Yatağan'da koordinatları verilen zeytinlikleri hedef alsa da yazının devamında biraz Bursa'ya dönelim mi...

Bırakalım şimdi süper izni...

Bu kentte madencilik faaliyetlerinin ardından gerçekleştirilmesi gereken rehabilitasyon projeleri dahi uygulanmıyor ki!

Bakın Mustafakemalpaşa Doğanalan'a...

Geçen dönemde asimetrik bir planlamayla terk edilen maden sahasında kanun gereği ağaçlandırılma yapılması gerekirken göle nazır 'kaçamak' villaları dikme kararı bile alındı!

Zihniyet aynı...

Doğanalan'a kıyan Muğla'ya acır mı?

Sadece Doğanalan'da değil pek çok yerde ağaçlandırma yapılmadı, koca yarıklarla sarılı Bursa'nın dört bir yanı...

Bursa'nın dört bir yanında mahallelerini katleden maden ocaklarını protesto eden köylülerin karşısına jandarma çıkmadı mı?

Ne insan ve çevre sağlığı ne de katledilen sayısız ağaç umursanmadı.

Maden ocakları kollandı, direnen köylüler gözaltına alındı, yargılandı.

Bırakalım şimdi süper izni...

Bu kentte Mudanya'nın zeytinliklerinin göbeğinde denize nazır kaçak villa bölgeleri oluşturulmadı mı?

Meralar villa bahçesi olarak kullanılarak usulsüzlükler katlanmadı mı?

Bırakalım şimdi süper izni...

Gemlik ve Orhangazi'de zeytinyağı fabrikası kuracağız bahanesiyle zeytin ağaçları tır parkı oluşturma maksadıyla doğranmadı mı?

Bırakalım şimdi süper izni...

Orhangazi Çeltikçi'de zeytinlik parseller fabrikaya dönüşmedi mi?

Buna cevaz veren, geçen dönem Büyükşehir'in 7. katını mesken tutan, halka hep üst perdeden hoyratça yaklaşan, bolca bağışlanmada rekorlara ulaşan, seçim gecesi dosya temizleme paniğine kapılan, seçim hezimetinden sonra çaldığı her kapıdan kırmızı kartla yollandıktan bir süre sonra yargılanması gerekirken soluğu Van'da alan anlayış nihayetinde ödüllendirilmedi mi?

Bırakalım şimdi süper izni...

Yine Orhangazi'de zeytinlikler farklı amaçlarla efendi efendi elden gitmedi mi?

Süper izinsiz süper talanlara imza atanlar süper izinle neler yapmazlar?

Bir eleştiri de muhalefete...

Zeytinlikleri korumak için gösterilen refleks takdire şayan ancak tarım alanlarını parçalayan kaçak yapı yapılanmalarının uzantıları hâlâ il yönetimlerinde görev almamalı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü önündeki eyleme katılanlar arasında Bursa'nın kamucu Milletvekili Kayıhan Pala da vardı.

Pala, yasa teklifinin sermaye yanlısı olduğuna vurgu yaptı.

Senelerdir çevrenin korunması için büyük mücadele gösteren DOĞADER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demir, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP'nin başarılı Büyükşehir Grup Sözcüsü Yücel Akbulut, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Emre Karagöz, devrimci CHP'li Mehmet Biber, SOL Parti'den Uğur Kurt da oradaydı.

Ertuğrul Aksoy Hoca dün gece yeni katılımcılarla birlikte "İhanet yasasına hayır!" metnine imza koyanları yolladı.

İmzacı kuruluş ve siyasi partileri Ertuğrul Hoca'nın mesajından aynen aktararak yazıyı sonlandırıyorum.

Böyle dönemlerde duruş sergilemenin önemli olduğunu da belirtmek istiyorum:

TMMOB, Bursa Barosu, KESK, DİSK, Bursa Tabip Odası, Bursa Veteriner Hekimler Odası, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Mimarlar Odası Bursa Şubesi, İç Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Tekstil Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Meteoroloji Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Bursa Kent Konseyi, Osmangazi Kent Konseyi, Nilüfer Kent Konseyi, Gemlik Kent Konseyi, Mudanya Kent Konseyi, DOĞADER, EKODER, Türkiye Ziraatçılar Derneği Bursa Şubesi, Türkiye Ormancılar Derneği Bursa Temsilciliği, Tarım Orkam-Sen, Eğitim-Sen, SES, Yapı-Yol Sen, ESM, BES, Tüm Bel-Sen, Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası, Tüm Emeklilerin Sendikası Bursa Şubesi, 2021 Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şubesi, UMUT-SEN, BADİS, Bursa Yazın ve Sanat Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Bursa Şubesi, Alevi Kültür Dernekleri Bursa Şubesi, Artvin Sanat Kültür Ve Sosyal Dayanışma Derneği, Koza Kültür Sanat ve Doğa Derneği, Bursa Su Kolektifi, Bursa Dersimliler Derneği, Demeter Eşitlikçi Kadınlar Derneği, Bursa Memleket Sevdalıları Derneği, Kayın Ormanı Derneği, Bursa Kadın Savunma Ağı, CHP Bursa İl Başkanlığı, TİP Bursa İl Örgütü, Sol Parti Bursa İl Örgütü, DEM Parti Bursa İl Örgütü, Emek Partisi Bursa İl Örgütü, Yeşil Sol Parti Bursa İl Örgütü, SODAP Bursa İl Örgütü.

Yorumlar

Yazarın Diğer Yazıları

Tüm Yazılar