Yaman Kaya

[email protected]

Büyükşehir'den kritik Osmangazi hamlesi! 800 dönüm büyüklüğündeki...

27 Ağustos 2024 Salı, 10:18

Bursa'da bilhassa son dönemde çoğu zaman hep popülizm öncelenmişti.

'Algı'larla Türkiye'nin 4. büyük şehrinin yönetilebileceği zannedilmiş, tabii ki becerilememişti.

Bursa'yı plansızlığa mahkûm eden tutarsız ve vizyonsuz yerel siyasi irade nedeniyle hava, su, imar kirliliği malum had safhaya yükseldi.

Trafik keşmekeşi içinden çıkılmaz hâle geldi.

Ova katledildi.

Kaçak sanayi ve depolama tesisleri tarım alanlarını işgal etti.

Şehir ayrıca bilinçli şekilde kimliksizleştirildi.

Buna karşın akademik odalar kendileriyle diyalog kurulmak istendiğinde Bursa'nın doğru şekilde yönetilebilmesi adına kimseyi geri çevirmemişti.

Hatta iş birliği protokolleri de düzenlenmişti.

Altıparmak-Çarşamba bölgesini dönüştürme amacıyla Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası ile imzalanan protokol de bunlardan biriydi.

Akademik odaların rehberliğinde yaklaşık 800 dönüm büyüklüğündeki alanda bilimsel bir dönüşüm planının hazırlanması için protokol imzalanması elbette kıymetliydi.

Ancak geçen dönemde atılan bu adımın göstermelik olduğu ne yazık ki kısa süre içinde tescillenmişti.

Zira planın hazırlık çalışmaları sürerken, dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'tan 2023'ün sonunda Altıparmak'a ilk kazmanın vurulacağı açıklaması gelmişti!

Altıparmak'la ilgili Büyükşehir'de bazı tasarımların ortaya çıktığı da o dönem dillendirilmişti...

Sanki daha başlanmayan plan çalışması bitmişti de sıra kazmayı vurmaya gelmişti!

Riskli yapı şerhi alıp birkaç kamu binasını yıkarak Altıparmak-Çarşamba'yı dönüştürüyoruz algısıyla Bursa'ya ikinci bir Doğanbey faciasının yaşatılması tehlikesi baş göstermişti.

Tehlikeli girişimi, akademik odaların popülizme alet olmayacağız mesajını net şekilde vermesi önlemişti.

Bu arada...

Büyükşehir'in Osmangazi'nin kalbindeki dönüşüm çalışmasında, üstelik aynı partiden olmasına rağmen Osmangazi Belediyesi'ne yer vermemesi de ilginçti!

Bursalılar, popülizmden hiç vazgeçmeyen, tutarsız ve vizyonsuz yönetim anlayışına yanıtı 31 Mart'ta sandıkta verdi.

Büyükşehir Belediyesi'nin yeni yönetimi ise "Bursa ili, Osmangazi ilçesi, Altıparmak-Çarşamba Proje Alanı İmar Planı ve Kentsel Tasarım Projelerinin Hazırlanmasına Yönelik Ortak Mesleki ve Teknik İş Birliği Protokolü"nü güncelledi.

Protokole, Büyükşehir'in yanı sıra Osmangazi Belediyesi; Mimarlar, Şehir Plancıları, İnşaat Mühendisleri, Jeoloji Mühendisleri, Harita ve Kadastro Mühendisleri, Peyzaj Mimarları Odası Bursa şubeleri, Bursa Kent Konseyi de dahil edildi.

Protokol ile fiziksel ve sosyal çöküntü bölgesine dönüşmüş olan Altıparmak-Çarşamba proje alanında planlama ilkeleri kapsamında fiziksel mekânın iyileştirilmesi, sosyal donatı alanlarının artırılması, ulaşım sisteminin çözümlenmesi (ada içi/dışı, taşıt, yaya, bisiklet, servis yolları, toplu taşıma, otopark), alanın tekrar kent merkezi vasfı kazandırılarak cazibe merkezi hâline getirilmesi ile mekân ve yaşam kalitesini artırıcı nitelikte, 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili imar mevzuatına uygun 1/25000, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarının hazırlanması hedeflendi.

Proje alanı, Osmangazi'deki Altıparmak, Çırpan, Selimiye, İntizam, Hocahasan, Ahmetpaşa, Şehabettinpaşa, Aktarhüssam, Kuruçeşme ve Yahşibey mahalleleri içinde güneyde Altıparmak caddesinin her iki yakası, batıda Stadyum caddesi, kuzeyde Kıbrıs Şehitleri caddesi ve doğuda Fevzi Çakmak caddesi ile sınırlandırılan yaklaşık 800 dönüm büyüklüğündeki bölgeyi kapsadı.

Küçük Suriye'ye dönen Altıparmak-Çarşamba bölgesinin hem fiziksel hem de sosyal açıdan eski günlerine kavuşturulması adına, ikinci Doğanbey'ler yaratmadan, bilim insanlarının rehberliğinde gerçek bir dönüşüm çalışmasına imza atılmasının kent adına hayli önemli olduğunu kaydetmeliyiz.

Büyükşehir'in yeni yönetiminin popülizmi değil bilimselliği önceleyen, kurumları ve yerel yönetimleri ötekileştirmeyen yaklaşımının Altıparmak-Çarşamba'da yeni bir sayfa açabileceğini belirtmeliyiz.

Süreci takip edeceğiz...

Yorumlar

Yazarın Diğer Yazıları

Tüm Yazılar