Yaman Kaya

[email protected]

Deprem tehlikeli yüksek katlı konut hamlesi! Mahkeme dur dedi...

05 Aralık 2024 Perşembe, 11:15

Fikri takip yapacağız bugün...

Konuyu ilk olarak "Bursa'da deprem tehlikesi yüksek bölge imara açılıyor!" başlıklı yazıyla 2023'ün şubat ayında gündeme getirmiştik bu sütunlarda.

Sanayinin hemen yanında...

Deprem tehlikesi yüksek bölge imara açılmak isteniyordu Osmangazi ilçesindeki Panayır'da.

Gelin hatırlatalım kısaca:

Panayır mahallesi, Panayır Gelişme Alanı'na yönelik Alinur Aktaş dönemindeki Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edilen, CHP ve İYİ Parti'nin ret oyu verdiği 1/25.000 ve 1/5.000'lik plan değişiklikleri 448,710 metrekarelik alanı kapsıyordu.

Muhtelif ada ve parsellerin, 350 kişi/ha yoğunlukta konut ve ticaret alanına çevrilmesi isteniyordu.

Plan değişikliğinin amacı; gelişme konut alanının kapsamının netleştirilmesi, gecekondulaşma eğiliminde bulunan alanların modern ve depreme dayanıklı konutlara yönlendirilmesinin önünün açılması bahaneleriyle açıklanıyordu.

Ancak aynı planın jeolojik ve jeomorfolojik yapı bölümünde, "Planlama alanı ve yakın çevresi, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'na göre 1. Derece Deprem Bölgesi sınırında yer almaktadır. Planlama alanının AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenen 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı (mükerrer) Resmî Gazete'de yayımlanmış olan ve 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren 'Türkiye Deprem Tehlike Haritası'na göre deprem tehlike durumu yüksek olan alan kategorisine girmektedir" ifadeleri bulunuyordu!

Bölgedeki sıvılaşmaya da dikkat çekiliyor, zeminin düşük orta şişme potansiyeline sahip olduğunun altı çiziliyordu.

Bursa'da zaten sanayi ve şehir yeterince iç içe girmişken Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nin yanında, üstelik deprem tehlikesi fazla bir alanda yeni yüksek katlı konut alanlarının planlanması hayli riskliydi.

Zaten planlama alanıyla ilgili daha önce yapılan imar değişiklikleri 2018'de Bursa 1. İdare Mahkemesi, 2021'de ise Bursa 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

Buna karşın bölgenin yapılaşması için gösterilen ısrar çok sayıda soru işaretini de beraberinde getirmişti.

Bu kentin vicdanı olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi söz konusu planlama girişimine itiraz etmişti.

Ancak itirazlar yine reddedilmişti.

Her iki oda bilimsel itirazlar reddedilince yargıya taşımıştı plan değişikliklerini.

Şubat 2023'te aynen şunları yazmıştık:

"Bitişik nizamlı, en fazla iki katlı yapılaşmayı ortaya çıkaracak bir planın hazırlanmasının daha doğru olacağını düşünüyoruz.

Zaten bu hâliyle planın büyük olasılıkla yine mahkemeden döneceğini de hatırlatmak istiyoruz."

Öyle de oldu...

Çevre Düzeni Planı'nın merkez planlama bölgesi hükümlerine aykırılık içeren, plan hazırlık sürecine ve planlama esaslarına uygun hazırlanmayan plan değişikliklerini Bursa 4. İdare Mahkemesi iptal etti!

İptal edilen planları âdeta mahkeme kararına direnir gibi yeniden gündeme getiren, bilim insanlarının sesine kulak vermeyen anlayış 31 Mart'ta değişmişti gerçi.

Yeri gelmişken belirtmemiz gerekli:

Eski dönemin hatalı uygulamalarını yeni yöneticiler asla sürdürmemeli.

Yorumlar

Yazarın Diğer Yazıları

Tüm Yazılar