Yaman Kaya

[email protected]

Fabrikaya dava geldi: Bursa'da telafisi güç veya imkansız zarar endişesi!

10 Ekim 2024 Perşembe, 11:07

UNESCO Dünya Mirası adaylığı hüsranla sonuçlanan Bursa'nın İznik ilçesinde, çevresi Organize Sanayi Bölgesi'ne dönen İznik Gölü'nün dibinde yer alan Varaka Kağıt Sanayi, kısa süre önce özel endüstri bölgesi ilan edilmişti.

Bir yerin özel endüstri bölgesi ilan edilmesinin, o fabrikaya çok büyük avantajları da beraberinde getirdiğini, şirketin tesisinin organize sanayi bölgesi hüviyetine kavuştuğunu yani bir anlamda özerkliğini ilan ettiğini tekrar belirtmemiz gerekli.

Özel endüstri bölgesi ilan edilen sanayi tesislerinin yerel yönetimlerle kalmıyor herhangi bir işi!

Özel alanları içinde istedikleri gibi at koşturabiliyorlar yani.

Kirlilik ve çekilen sular nedeniyle yok olma tehdidi altındaki İznik Gölü'nde Varaka, yeni bir kâğıt fabrikası kurmak istiyordu.

Varaka Kâğıt Sanayi tarafından yapılması planlanan Oluklu Mukavva ve Kutu Üretim Tesisi projesi, İznik Gölü tampon bölgesinde yer alıyordu.

Daha önce bölgeye yine kâğıt fabrikası kurulması amacıyla yapılan 1/25.000 ölçekli plan değişikliği, 2018 senesinde Bursa 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

İlgili bakanlık tarafından, kâğıt fabrikası için verilen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' kararı Bursa 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilerek kararın hukuka aykırılığı tescillenmişti.

Şunu da ekleyelim:

Danıştay 14. Dairesi'nin kararı ile bu iptal kararı kesinleşmişti.

İznik Gölü tampon bölgesinde yer alan kâğıt fabrikası aynı zamanda tarım alanı içerisindeydi.

Kâğıt üretiminde aşırı su kullanımına ihtiyaç duyulması endişeleri yükseltmekteydi.

Buraya dikkat edelim şimdi:

İl Toprak Koruma Kurulu, fabrika kurulması planlanan alanın 5403 sayılı kanun kapsamından çıkarılmasına ilişkin teklifi daha önce, söz konusu parsellerin "Büyük Ova Koruma Alanında, sulu, mutlak ve verimli tarım arazisi olduğundan, sulak alan tampon bölgesinde kalmasından ve alanın bütünlük arz etmesinden dolayı" reddetmişti.

Daha sonra ise nedense teklifi kabul ederek tarım dışı kullanıma açmıştı söz konusu parselleri!

Bursa Barosu adına Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Üyesi Avukat Erol Çiçek'in takip ettiği ve hukuksuz kararların iptali için dava açtığı konuyla ilgili yapılan açıklamada "İl Toprak Koruma Kurulu kararıyla 5403 sayılı kanun kapsamından çıkarılması, alanın sanayiye açıldığı anlamına gelmemektedir ki söz konusu alan için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı hukuka aykırıdır. İznik Gölü'nde seviye minimum işletme kotu olan 83,3 metrenin altına düşmüştür ayrıca hızla kirlenmektedir.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin, kâğıt fabrikasının su ihtiyacı konusunda tavrı belirsizdir. Üstelik Bursa ve Orhangazi'nin su sıkıntısı çektiği, iklim değişikliği nedeniyle sorunun gelecekte daha da büyüyeceği ortadayken, kâğıt fabrikasına içme suyundan pay verilme olasılığı halkın ve diğer canlıların en temel haklarından olan sağlıklı içme suyu hakkının gasbı olacaktır" denilmişti.

Yargı süreci devam ederken, daha önceki kararlara bakarsak girişim yine mahkeme tarafından iptal edilecekti ki devreye Ankara girmişti.

Varaka, özel endüstri bölgesi ilan edilerek özerkliğine kavuşturulmuştu.

Gelelim yeni gelişmeye...

Bu kentin vicdanı olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve Bursa Barosu, özel endüstri bölgesi kararını yargıya taşıdı.

Danıştay'da açılan davada, düzenlemenin üst ölçekli planlara, yönetmeliklere aykırılığı detaylı şekilde belirtildikten sonra "Hukuka aykırılığı açık olan ve idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğmasına sebep olacağından; 8839 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararının çok ivedi yürütmesinin durdurulması ve iptali" istendi.

İzlemeye devam edeceğiz yargı sürecini.

Fabrikalar için başka uygun yer bulabiliriz ancak başka bir İznik Gölü bulamayız.

Üretimi doğru yerlerde planlamalıyız.

Yorumlar

Yazarın Diğer Yazıları

Tüm Yazılar