Yaman Kaya

[email protected]

Keşke zihniyetinizin kökü kurusa!

25 Haziran 2024 Salı, 10:57

Ben bir anıt ağacım Odunluk'ta.

Üzerimde tahribat yapılmakta.

Köklerime kadar fore kazık saplanmakta.

Koruyacak biri var mı beni acaba?

Her yeri talan edilen şehirde tescilli de olsa tek ağacın lafı olmaz gerçi mesele rantsa!

Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün 11.12.2003 tarih 10203 karar numarası ile tescil edilmiş anıt ağaç niteliğindeki fıstık çamı, yok olma tehdidi altında.

Nilüfer'deki Odunluk mahallesinde yer alan bulunduğu parselde, konut ve ticaret alanı inşaatı yapılıyor zira.

İddiaya göre anıt ağacın varlığı ilgili müteahhit tarafından biliniyor.

Hatta inşaat projesinin tanıtım görsellerinde dahi kullanılıyor.

Sonra ne mi oluyor?

Devamını Mimarlar Odası Bursa Şubesi'nin; Bursa Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne yaptığı şikayetten aktaralım:

"Tescilli ağaç niteliğindeki tabiat varlığının, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 6. maddesindeki taşınmaz tabiat varlığı örneklerinden ve özellik gösteren ağaçlardan olduğu bellidir.

İnşaat yapılırken anıt ağaçta kuruma başlamıştır. Kurumanın nedeni, temel kazısı sırasında ağacın köklerine zarar verilmesinin yanında, köklerin etrafı beton fore kazıklarla sarılmıştır. Ağacın kökü uzayamamıştır. Eski tarihli tescil kararını bilen arsa sahibi, müteahhidin inşaat çalışmalarını engellemediği için olumsuz durumun diğer sorumlusudur.

2863 sayılı yasanın 9. ve 65/1 maddelerine göre, 14 numaralı parseldeki anıt ağacın kurumasına neden olan tüm kişiler ve arsa sahibi hakkında işlem yapılması gerekmektedir. Ayrıca, tescilli ağaç bulunan 14 numaralı parsel hakkındaki tescil dosyası içindeki komisyon kararlarının, uzman görüşlerinin ve işlem dosyasındaki diğer belgelerin örneklerinin tarafımıza gönderilmesini talep etmekteyiz. Konu hakkındaki incelememizi şubemiz olarak tarafınıza bildirir, tarafınızca değerlendirilmesini ve gereğinin yapılmasını arz ederiz."

Çevre ve şehircilik özelinde felaketi yaşayan, kent suçu rekoru kırılan kentte, Bursa Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü bu şikâyeti dikkate alır mı?

Göreceğiz!

Bu arada...

8 sene önce dikilen ağaçlar da biçildi Bursa'da.

Görükle mahallesinde, çağdaş bir şehirde yer altında olması gereken elektrik hatlarını UEDAŞ'ın yer üstünden götürme isteği vatandaşların elleriyle diktiği ağaçları mahvetti.

Oysaki ağaç kesimi yapılan yerin hemen karşısında olması gerektiği gibi elektrik hatları yerin altındaydı.

50 metre mesafede de olması gerekeni yapmak zor geldi demek ki...

Üzerinde durulması gereken temel soru şu aslında:

Elektrik kablosu için ağaç mı kesilir bu çağda?

Yorumlar

Yazarın Diğer Yazıları

Tüm Yazılar