Yaman Kaya

[email protected]

Müteşebbis Heyet karar aldı! Bursa'daki o OSB...

14 Temmuz 2025 Pazartesi, 07:44

Amaç neydi?

Şehrin suyunu, havasını, ulaşımını kelimenin tam anlamıyla mahveden tekstil boyahanelerini bir araya toplamak ve rehabilite etmekti.

2005'te tüzel kişilik kazanmıştı Tekstil Boyahaneleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TOSAB).

Aslında mazisi 1990'ların sonuna kadar uzanan TOSAB'a 1.940.000 metrekare alanda 310 parsel tahsis edilmişti.

Aradan yıllar yıllar geçmişti, ilk fabrikanın temeli, 2023'ün temmuzunda anca atılabilmişti!

Hatırlar mısınız bilmem...

Eski Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın bir toplantıdaki açıklamaları hayli ses getirmişti.

Hani şu 800-8 dönüm yerim var polemiğine sahne olan toplantıda Aktaş, TOSAB'la ilgili de şaşırtıcı şu sözleri sarf etmişti:

"TOSAB niye yapıldı? Benim bildiğim farklı yerlerdeki boyahanelerin taşınmasıyla alakalı yapıldı. Ne kadar oldu TOSAB'ın hikayesi? 25 senedir var. Faal mi? Şu an değil. Bunları harekete geçirmek, toparlamak lazım. Yoksa körü körüne sanayi konuşamayız."

Geçen dönem; 25 senedir bitmiyor, faal değil, bunları harekete geçirmek, toparlamak lazım dediği TOSAB'ın Müteşebbis Heyet Başkanı, kendi ifadesiyle aynı zamanda sanayici olan, yine kendi ifadesiyle oğluyla harıl harıl iş yapan Alinur Aktaş'tı...

İşte o TOSAB'da yeni bir gelişme yaşandı.

Başkanlığını artık Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in üstlendiği TOSAB Müteşebbis Heyeti, karma OSB hüviyeti kazanmak için gerekli müracaatların yapılması kararı aldı.

Kararda şu ifadelere de yer verildi

"2005 yılında Tekstil Boyahaneleri İhtisas OSB olarak kurulan TOSAB OSB bünyesinde kumaş dokuma, iplik boyama, kumaş boyama ve terbiye işlemleri yapan fabrikaların yer alması düşünülmüştür.

TOSAB içerisinde 70 ortağımıza ait sanayi parseli bulunmaktadır.

Bunlardan 4'ünde inşaat faaliyetleri başlamıştır.

TOSAB, 2016'da başladığı altyapı çalışmalarını %95 oranında tamamlamış olup, şu anda atık su ve proses suyu arıtma tesisleri 15.000 m³ kapasitede tamamlanmış, atık su deşarjımız Nilüfer çayına bağlanmış durumdadır. Fadıllı tesislerinde 10.000 m³ su depomuz ve terfi istasyonumuz, TOSAB sahasında 20.000 m³ su depomuz yapılmış, saha içindeki bütün atık su, proses suyu, içme suyu, elektrik ve doğal gaz boruları döşenmiştir."

Karar metni, ekonomi vurgusuyla şöyle devam etti:

"Özellikle 2022-2024 yılları arasında ülkemizde tekstil sektöründe yaşanan durgunluk ve Türk tekstil piyasasının yurt dışında rekabet gücünü kaybetmesi sebebiyle katılımcılarımızın çoğu tekstil sektöründe yeni bir yatırım yapma konusunda tereddüt içindedirler.

Bölgemizde tahsis edilmiş sanayi parsellerinde yatırım yapması gereken katılımcılarımızın bir kısmının ihtisas konusu dışında yatırımda bulunabilmek için arayışta olmaları ve tekstil sektöründeki belirsizliğin bir süre daha devam etmesinin muhtemel olması sebebiyle katılımcılarımızdan gelen talepler doğrultusunda tahsis haklarının iptal olmaması ve mağduriyet yaşamamaları adına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na İhtisas ve Karma OSB olmak için müracaat edilmesine oy birliği ile karar verilmiştir."

Hakikaten pek çok yönden ibretlik bir hikaye TOSAB'ınki...

Hem tekstil sektörünün içinde bulunduğu durum özelinde hem de senelerin ihmali ve farklı hesapları temelinde...

Bursa'ya büyük zarar veren çok sayıda boyahane bugün itibarıyla kent içinde faaliyetini sürdürüyor.

Aradan geçen senelere rağmen TOSAB'ın kuruluş amacı doğrultusunda neden hareket edilmediğini sorgulamak gerekiyor.

Nitekim TOSAB'da alınan karar bu kentin gerçek gündemini hep öteleyen, suçu daima geçmişe yükleyen eski yöneticilerin senelerce harıl harıl başka işler peşinde koştuğunu da bir anlamda tescilliyor.

İhtisas OSB'lere tanınan ayrıcalıklarla doluluk oranlarına bakılmadan kurulan TOSAB'ın karma OSB kimliği kazanmasına Ankara'dan onay gelecek mi göreceğiz...

Kent içinde yer alan binlerce düzensiz üretim tesisini planlı alanlara taşımadan Bursa'nın asla kurtulamayacağına ise bir kez daha dikkat çekmek isteriz.

Yorumlar

Yazarın Diğer Yazıları

Tüm Yazılar