Yaman Kaya

[email protected]

Nilüfer'deki 6,53 hektarlık korkunç rant hamlesi! Bilirkişi ne dedi?

02 Eylül 2024 Pazartesi, 11:25

Fikri takip ile başlayacağız haftaya...

Nilüfer'deki PodyumPark'ın karşısında yeni PodyumPark'lar oluşturmayı amaçlayan planlama girişimini ilk kez 2023'ün başında duyurmuştuk bu sütunlarda.

Son dönemde Bursa'da yerel yönetimler vasıtası ile yapsatçılığa sıklıkla tanıklık ediliyor demiştik.

Önce kamusal alanlarda plan değişiklikleri gerçekleştirildiğine, ardından da kupon arazilerin müteahhitlerin kullanımına verildiğine dikkat çekmiştik.

Betondan elde edilen rantta sınır tanınmıyor, malum kesim ciddi kazanç sağlıyor; peki, Bursa'nın sürüklendiği durumu kim düşünüyor sorusunu da gündeme getirmiştik.

Rekreasyon ve yeşil alan şeklinde ayrılan, PodyumPark'ın karşısında, Tofaş Spor Salonu'nun yanında bulunan, toplam büyüklüğü yaklaşık 6,53 hektar olan 6 adet boş parselle ilgili Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün talebi, Alinur Aktaş'ın onayıyla plan değişikliğine gitmişti Büyükşehir Belediyesi.

Söz konusu parseller Onaylı 1/25.000 Ölçekli Merkez Planlama Bölgesi Nazım İmar Planı'nda "Kentsel Sosyal Donatı Alanı"nda, 1/5.000 Ölçekli Nilüfer Nazım İmar Planı'nda "Özel Proje Alanı, Park Alanı, Rekreasyon Alanı ve Ortaöğretim Alanı"nda kalmaktayken plan değişikliği ile rant uğruna 6,53 hektarlık alan 1/25.000 Ölçekli Nazım İmar Planında kısmen "Ticaret-Konut Alanı"na, 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planında "Ticaret-Konut Alanı, Park Alanı, Rekreasyon Alanı ve Özel Eğitim Alanı"na evrilmişti!

Bölgenin 1/1.000'lik planında inşaatların yüzde 50'si konuta ayrılmıştı, kalan yüzde 50'si de ticaret alanı olarak belirlenmişti!

O dönem yönelttiğimiz şu sorulara yanıt verilmemişti:

"PodyumPark çevresinin hâli zaten ortada değil mi?

Tek bir inşaatı daha kaldıracak gücü var mı o çevrenin?

PodyumPark'ın yarattığı trafik zaten her yeri kilitlerken konut artı yeni ticaret alanlarının oluşturacağı yoğunluğu hesaba kattınız mı?"

Plan değişikliğinde enteresan bir detay daha mevcuttu.

Onaylı planda ortaöğretim alanı olarak tanımlı yer plan değişikliği kapsamında büyüklüğü azaltılarak özel eğitim alanına dönüştürülmüştü!

Sanki Nilüfer'de hiç özel okul yokmuş gibi, devlet okulundan vazgeçilmişti!

Hiç kimseyle istişare edilmeden, ben yaptım oldu anlayışıyla salt rant için hazırlanan, Çevre Düzeni Planı kararlarına aykırı bu plan değişikliğinin iptali istemiyle Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi dava açmıştı.

Plan değişikliğine ilişkin yargı süreci devam ederken Bursa 4. İdare Mahkemesi'ne bilirkişi raporu ulaştı.

33 sayfalık bilirkişi raporunda şu ifadeler yer aldı:

"Nilüfer Nazım İmar Planı Değişikliği'nin üst ölçekli planlara, ilgili mevzuatlara, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına UYGUN OLMADIĞI konusunda görüş birliğine ulaşılmıştır."

PodyumPark'ın çevresi orantısız yoğunluk artışlarından fazlasıyla nasibini almışken mahkemenin bilimsellikten uzak planlamayı, bilirkişi raporu da ortadayken iptal etmesi şüphesiz ki kent için hayati derecede önemlidir.

Ayyuka çıkan rant iddialarıyla gündemden düşmeyen Turgay Erdem dönemindeki Nilüfer Belediyesi'nin bu plan değişikliğine o günlerde neden hiç ses çıkarmadığının üzerinde ise ayrıca düşünülmelidir.

Bursa'da tarihî 30 Ağustos!

Eski Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş; Türkan Saylan, Uğur Mumcu, Bahriye Üçok ve Nazım Hikmet'le ilgili 'devlet ve bayrak düşmanları' ifadesini kullanmış, onları dinle diyanetle problemli ilan etmişti!

Kim bilir belki de geçmişte içinde bulunduğu malum ortamların etkisiyle bu sözleri sarf etmişti.

Aynı Aktaş, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın halkın genelini ilgilendirmediğini, hatta daha da ileri giderek ormancılık gününden farkı olmadığını da söylemişti.

Bu arada...

Alinur Aktaş'ın 30 Ağustos'la ilgili yaptığı sosyal medya paylaşımlarını yorumlara kapatması da dikkat çekti!

Neden çekindi sahi?

Devam edelim şimdi:

Mustafa Bozbey'in Büyükşehir Belediye Başkanı olmasından sonra Bursa'da gerçekleştirilen ilk 30 Ağustos kutlaması açıkçası tarihîydi.

'Hepimizin Zaferi' sloganıyla düzenlenen fener alayı...

Altıparmak'taki Atatürk Stadyumu alanında zirve yapan coşku görülmeye değerdi...

Bursalılar, senelerdir özlemini duydukları kutlamalara kelimenin tam anlamıyla akın etmişti!

Vatandaşlara seslenen Başkan Bozbey'in şu sözleri ders verir nitelikteydi:

"30 Ağustos zaferinin karşısında olanlar, değerini bilmeyenler, sahiplenmeyenler 30 Ağustos'un anlamını kavrayamazlar. 30 Ağustos özgürlüğümüzün, bağımsızlığımızın temel taşıdır. Bugün bu topraklarda hür ve tam bağımsız olarak yaşamamızı, 30 Ağustos zaferimize borçlu olduğumuzu bilmek bir vatandaşlık borcudur."

Başkan Bozbey, "Atatürk'ün ismini taşıyan, şampiyonluk da dahil nice başarılara ev sahipliği yapan stadyumun kapalı tribününü, anılarımızı yaşatmak, gelecek kuşaklara anıları aktarmak için yeniden yapacağız" müjdesini de verdi.

Son yıllarda bilinçli şekilde kimliksizleştirilen Bursa'nın yok edilen hafızasının yeniden canlandırılması hayli kıymetli değil mi?

Öte yandan...

İlk harcı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bağışıyla karılan...

Sayısız tarihî anın tanığı olan...

Ancak buna rağmen yıkılan Bursa Atatürk Stadyumu'nun yerine Millet Bahçesi yapılmıştı hatırlarsanız...

Kentin bir diğer hafızası olan Atatürk Spor Salonu da stadyumla aynı kaderi paylaşmıştı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Millet Bahçesi'nde yer alan Bursa Millet Kütüphanesi'nin ismini Atatürk Stadyumu Kütüphanesi olarak değiştirmesini Bursalılar memnuniyetle karşıladı.

Kentin hak ettiği değere kavuşmasına yönelik umutları artıran bu adımlara halkın da sahip çıktığını görmek anlamlı.

Yorumlar

Yazarın Diğer Yazıları

Tüm Yazılar