Yaman Kaya

[email protected]

Nilüfer'in gerçekleri: Planlara işlensin, izin verilmesin önerisi!

31 Ocak 2025 Cuma, 11:03

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Nilüfer İlçe Başkanı Levent Karakoç, rant ittifakına karşı hep cesur çıkışlar sergiledi.

2023'te güven tazelediği kongredeki hâlâ hafızamızdaki konuşması bir manifesto gibiydi.

Kürsüde, "Nilüfer'de %100 oranında artırılan emsal değerleriyle yapılan inşaatlarla karşılaşmak artık sıradan bir olay hâline geldi. Ne kadar susulsa da, görmezden gelinse de mızrak çuvala sığmıyor" demişti.

Ardından da gür bir sesle haykırmıştı gerçekleri...

Eleştirilerinin sadece CHP'ye yönelik olmaması, doğrudan rant ittifakını hedef alması kayda değerdi.

MHP'nin, konu ve kişi ayırt etmeden aynı tutumu sürdürdüğünü belirtmemiz gerekli.

Kimileri dosya takipçiliğinde ısrarcıyken, bugün itibarıyla kişiye özel plan değişikliklerine hayır demeye devam ediyor MHP'li meclis üyeleri.

Nilüfer'deki yolsuzlukları belgeleriyle ortaya koyduğumuz yazılardan sonra siyasi sorumluluğunun gereğini yerine getirerek açıklamalar yapan, Bursa'da ranta korkusuzca karşı duran az sayıdaki isimden biri olan Levent Karakoç, önceki gün Başka Gazete'yi ziyaret etti.

İlçeyle ilgili hazırladıkları deprem risk raporu görüşmemizin ana gündemiydi.

Kapsamlı bir çalışmaya imza atılmış, bilimsel verilerle ortaya konulmuş, daha geçenlerde şiddetli sarsılan Nilüfer'in deprem gerçeği.

Raporun sonunda yer alan önerilerden bazılarını aktaralım şimdi:

- Planlamalar büyük ölçekten küçük ölçeğe doğru yapılmalıdır. Tüm paydaşların katılımı ile tüm katmanlarda 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı acilen hazırlanmalı ve yürürlüğe girmelidir.

- 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının eksikliklerinin acilen tespit edilmesi ve yenilenmesi gerekmektedir. İmar izinlerinin de bu plan doğrultusunda ve tavizsiz verilmesi önem arz etmektedir.

- 1/1000 ölçekli planlara fay hatları işlenmeli, fay özelliklerine göre belirlenecek tampon bölgeler oluşturulmalı ve bu bölgelerde yapılaşmaya kesinlikle izin verilmemelidir.

- Tespit süreci için belediyelerde mühendis, mimar ve şehir plancılarını içeren teknik birimler kurulmalıdır. Ayrıca akademik odalardan ve üniversitelerden destek alınmalıdır. Revizyon çalışmalarında fay hatları ve deprem etkisi, taşkın alanları, heyelan, sıvılaşma bölgeleri, göçme-şişme olayları azami hassasiyetle irdelenmeli ve bilgiler kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

- Belediyelerin onayladıkları Zemin ve Temel Etüt Raporları, yeterli sayı ve yetkinlikteki teknik personel tahsisi yoluyla etik ve liyakatli bir şekilde yapılmalıdır. Bu birimlerde jeoloji mühendisleri ve inşaat mühendisleri bulundurulması gerekmektedir.

- Hazırlanan Zemin ve Temel Etüt Raporu sonuçlarının saha uygulamasının takibi ve kontrolü kurulacak "Zemin Vizesi Kontrol Birimi" tarafından yerinde ve zamanında yapılmalıdır. Aksi takdirde kağıt üzerinde kusursuz bir projeye sahip olunmasına rağmen riskli yapılaşmalar oluşturulmaya ve çoğalmaya devam edecektir.

- Bursa ilinin aynı zamanda Nilüfer ilçesinin de deprem olasılığı göz önüne alınarak "Deprem Acil Durum Eylem Planı" hazırlanmalı ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

- Kamuoyu oluşturulmalı ve yapılan bu çalışmalara ruhsat alabilmek için katlanılan bir evrak süreci gözüyle bakılmaması sağlanmalıdır.

- Zeminlerin özellikleri tamamen bilinmeden yapılacak kentsel dönüşümler sonrasında yapılan çalışmalarla yeniden kentsel dönüşüme muhtaç alanlar oluşabilecektir. Bu da ülke kaynaklarının boşa harcanması aynı zamanda deprem açısından güvensiz yeni yapılaşmaların oluşması demektir.

Başkan Karakoç, görüşmemizde, Nilüfer'de onaylanan bütçenin hayali olduğunu da söyledi.

Önümüzdeki hafta düzenleyecekleri basın toplantısında bütçeye neden hayır dediklerini kamuoyuna aktaracaklarını kaydetti.

Belediye meclisinde reddedilen konuların encümende gündeme gelmesini doğru bulmadıklarını da ekledi.

Belediye meclisinin iradesi baypas edilmemeli şüphesiz ki!

Yorumlar

Yazarın Diğer Yazıları

Tüm Yazılar