Yaman Kaya

[email protected]

Özlüce'de yol ayrımı! İşte Bursa'nın en değerli yerindeki o projenin detayları...

13 Ocak 2025 Pazartesi, 12:28

Hafta sonu, Bursaspor Kulübü Başkanı Enes Çelik ile Özlüce İbrahim Yazıcı Tesisleri'nde buluştuk.

Gündemdeki önemli konuları değerlendirme fırsatı bulduk.

Tesislerin içinde mevcutta otopark ve bahçe olarak kullanılan yaklaşık 18 dönüm büyüklüğündeki 2396 ada 5 parsel için hazırlanan, Bursaspor'a kalıcı gelir sağlayacak imar planı değişikliği, Büyükşehir meclisinde oy birliği ile kabul edilmişti.

İlk hâli bazı tartışmalara neden olsa da düzenleme nihayetinde mutabakatla hayata geçirildi.

Başkan Çelik, süreçle ilgili şunları söyledi:

"Göreve geldiğimizde ciddi bir yardım kampanyası düzenledik. Tabii bir yere kadar bağış toplayabilirsiniz. 400 milyona yakın bağış topladık, yarısını yönetim verdi. Bu bağışlarla da yaptığımız pazarlıklar sayesinde 700 milyondan fazla borç kapattık. Mayıs ayında mali genel kurulumuz var. Tek tek tüm mali tabloyu şeffaf şekilde paylaşacağız.

Bir noktadan sonra artık kulübün kendi gelir kaynaklarına sahip olması gerekiyor.

Borç yükü malum.

Üçüncü ligdesiniz. Bir gelir kaleminiz yok. Federasyondan iki milyon civarında bir para geldi bize. Onun dışında tamamen kendi oluşturduğumuz imkanlarla topladığımız paraları kullanarak hem sıfırdan takım kuruyorsunuz, hem de 16 transfer yapıyorsunuz...

Gelir için ne yapabiliriz diye baktığımızda 90 dönüm civarında burada bir yerimiz vardı. Bunun en azından kullanmadığımız bir bölümüne kulübe gelir getirici bir imkan oluşturmamız gerektiğini düşündük."

Çelik, "17 dönümlük bir sosyal tesis alanını ticari imara çevirme noktasında Büyükşehir meclisinde karar alındı. Köşe kısmında bir dükkan değil de benzinlik vardı ilk baştaki projemizde. Daha sonra benzinlik olmasın dediler. Biz de hay hay dedik yani. Bizim amacımız zaten burada bir petrolcü açmak değildi. Amaç gelir olmasıydı. O gelir benzinlikle değil de dükkanla olsun problem değil bizim için" dedi ve ekledi:

"Neticede geldiğimiz noktada 7 bin metrekare zeminde bir dükkan alanı üzerinde de dört katlı ofis noktasında Büyükşehir meclisinden aldığımız imar izni. Bunu hem Mimarlar Odası hem Şehir Plancıları Odası, hem de parti gruplarındaki teknik arkadaşlarla görüşerek istişareli şekilde mecliste tamamladık. İkinci aşamada Külliye'de Cumhurbaşkanımızla, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile görüşerek Ankara sürecini tamamladık ve Bursaspor'a tahsis verilmesini sağladık. Hem yerel hem de genel idare noktasında bir birliktelik ilk kez Bursa'da oluştu."

Plan işi tamamdı.

Ancak tesisin yapılması için yapılan iki ihaleye de katılan olmadı.

Enes Çelik, "İki yolumuz vardı" dedi:

"Ya Bursaspor bunu kendisi yapacaktı. Ancak zaten imkanlar noktasında ciddi sıkıntıları var Bursaspor'un. Borç kapatma sürecindeyiz. Ya da bir yap işlet devret şeklinde bir firmaya verecektik otuz yıllık hakkımızın belirli bir kısmını. Çünkü yapan kişinin mülkü olmuyor proje. Kira geliri elde edilecek. Bugün yer Bursaspor'un olsa belki yüzde 55'le de verebilirsiniz burayı ama yapan kişide mülk olmayacağı için yüzde 45'ini Bursaspor'a, yüzde 55'ini müteahhide kalacak şekilde yaptırıp bir gelir elde edebilirsiniz burada.

Biz şartları zorlamak istedik. Bursaspor'a başta bir nakdi imkan da gelsin ki neticede hala daha ödememiz gereken vergi, SGK borçları var, bankalarla şu an yapılandırma aşamasındayız.

1,7 milyar liralık borcu şu anda 850 milyon bandında indirdik. Tamamen kendi topladığımız bağışlarla. Sadece yönetici alacakları 600 milyon. Yönetici alacaklarına kadar olan kısmı da kapatmak istiyoruz.

Dolayısıyla hem bir oran alalım hem de bir meblağ alalım diye yaklaşık 300 milyon lirayla ihaleye çıktık. Öyle olunca tabii faizler de yüzde 50 ülkede şu anda.

İnsanlar da şunu dedi bize, 700 milyona yapacağız projeyi bitireceğiz. Üstüne bir de Bursaspor'a da 300 milyon civarı bir para verince 1 milyara tekabül ediyor bu. 1 milyar verdikten bir sene sonra gelir elde etmeye başlayacak yapan firma. Yüzde 50 finans maliyetini koyduğu zaman yani neticede o 1 milyarı bankaya koysa 1,5 milyar olacak bir sene sonra. Beş yüz milyon da ilave bir maliyet geldiği için biz bunu ilk iki ihalede veremedik."

Peki, şimdi ne olacak?

Bu ay bitmeden 3. ihalenin yapılması planlanıyor.

Başkan Çelik, şunları söyledi:

"Yönetim kurulundaki bazı arkadaşlar şunu önerdi. Biz ofisleri 30 yıllık peşin kiralayıp bunu yapabiliriz. Yukarıda 60 metrekare civarında 280 tane ofis var bu projede şu anda. Ofisler normalde satsanız 8 milyon edebiliyor ama biz bunu satamıyoruz otuz yıllık hakkımız olduğu için.

3-4 milyon arası bir fiyata peşin kiralama şeklinde vererek biz yapalım Bursaspor olarak dediler.

Yönetimin bir kısmı da diyor ki biz inşaat mı yapacağız yoksa takımla mı uğraşacağız. Dolayısıyla şu an bir yol ayrımındayız. Üçüncü ihaleyi de yapacağız. Bunu dışarıdan birkaç büyük firmaya daha anlattık. Bursa'ya yatırım yapın dedik.

Üçüncü ihaleyi yaparak ya bir firmaya vererek peşin ciddi bir meblağ da alarak üstüne de işte yüzde 30, 35 oran alarak kira anlamında, aylık kira geliri olarak altı, yedi milyon civarında bir gelir hedefliyoruz buradan Bursaspor'a kalacak. Bir de 300 milyon civarı bir rakam bekliyoruz. Eğer başarısız olursak da üçüncü ihale sonucunda Bursaspor kendisi yapacak.

Bursaspor'un borçsuz şirketleri var. Şirketlerinden uygun olanı üzerinden ofisleri peşin kiralama, aşağıdaki dükkanlardan da aylık gelir kalması suretiyle bir şekilde yaparız ama önceliğimiz tabii üçüncü ihalenin sonuçlanması."

Özlüce'deki yer için Tema 16 ismiyle hazırlanan projeye de bakalım...

Alanda 5 blok yer alacak.

280 tane 63 metrekarelik ofis inşa edilecek.

Projede 160-445 metrekare arasında değişen büyüklüklerde 36 dükkan da yer alacak.

Başkan Çelik, Özlüce'deki alanla ilgili başka bir tasarrufları olmayacağını da söyledi.

"Burada farklı bir niyetimiz olsaydı zaten 17 dönümle sınırlandırmazdık. 18 dönüm olarak meclise girdi. 1 dönümünü sosyal alan olarak çıkardık. Oraya da bir restoran yapacağız. dezavantajlı bazı gruplara yüzde 50'ye yakın indirim sunacağız" dedi.

İkinci hedeflerinin Uludağ ile ilgili olduğunu da kaydetti:

"İkinci düşüncemiz zirvede bir kamp alanı yapmak. Çünkü orada da teleferiğin yetkilileriyle de konuştuğumuzda esnafla da otellerle de mesela yazın hiçbir şekilde Uludağ'da bir hareket olmadığını söylüyorlar. Bolu ortada. Afyonkarahisar ortada. Yani dört, beş tane saha yaparak onlarca kulübü ağırlıyorlar. Biz orada sadece saha yatırımı yapıp oradaki otelleri canlandırmak istiyoruz. Teleferik ile ya da BTSO'nun tesisinden otobüslerle gelsin takımlar. Hem Bursaspor'un bir kamp maliyeti olmaz oteller de bize kapılarını açarlar. Hatta bir ihale yapıp otellere yaptırabiliriz oradaki sahaları da. Uludağ'a da katkısı Bursaspor'a da faydası olur. Otel yapma gibi bir niyetimiz ise yok Uludağ'da."

Başkan Çelik'le görüşmemizin detaylarını aktarmaya devam edeceğiz...

Yorumlar

Yazarın Diğer Yazıları

Tüm Yazılar