Yaman Kaya

[email protected]

Sahibi eski başkan çıktı! Kesik kolonlar, 1050 Konutlar, bacalar, çıkmalar...

28 Haziran 2024 Cuma, 08:00

Nilüfer'deki Odunluk mahallesinde yer alan tescil edilmiş anıt ağaç niteliğindeki fıstık çamının yok olma tehdidi altında olduğuna geçtiğimiz salı günü bu sütunlarda değinmiştik.

Anıt ağacın varlığının ilgili müteahhit tarafından bilindiğini, hatta inşaat projesinin tanıtım görsellerinde kullanıldığını söylemiştik.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi; Bursa Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne yaptığı şikayette aynen şu ifadeleri kullanmıştı:

"Tescilli ağaç niteliğindeki tabiat varlığının, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 6. maddesindeki taşınmaz tabiat varlığı örneklerinden ve özellik gösteren ağaçlardan olduğu bellidir.

İnşaat yapılırken anıt ağaçta kuruma başlamıştır. Kurumanın nedeni, temel kazısı sırasında ağacın köklerine zarar verilmesinin yanında, köklerin etrafı beton fore kazıklarla sarılmıştır. Ağacın kökü uzayamamıştır. Eski tarihli tescil kararını bilen arsa sahibi, müteahhidin inşaat çalışmalarını engellemediği için olumsuz durumun diğer sorumlusudur.

2863 sayılı yasanın 9. ve 65/1 maddelerine göre, 14 numaralı parseldeki anıt ağacın kurumasına neden olan tüm kişiler ve arsa sahibi hakkında işlem yapılması gerekmektedir. Ayrıca, tescilli ağaç bulunan 14 numaralı parsel hakkındaki tescil dosyası içindeki komisyon kararlarının, uzman görüşlerinin ve işlem dosyasındaki diğer belgelerin örneklerinin tarafımıza gönderilmesini talep etmekteyiz. Konu hakkındaki incelememizi şubemiz olarak tarafınıza bildirir, tarafınızca değerlendirilmesini ve gereğinin yapılmasını arz ederiz."

Çevre ve şehircilik özelinde felaketi yaşayan, kent suçu rekoru kırılan kentte tahmin edeceğiniz üzere Bursa Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkililerinden şikâyetle ilgili şu ana kadar ses çıkmadı.

Projeyi yapan şirketin yetkilisi ve tek ortağı ile ilgili gelen bilgi ise şaşırtıcıydı.

Anıt ağacı proje broşüründe ballandıra ballandıra anlatan, beton yığınını doğal yaşam kılıfına sokan firmanın yetkilisi, 1999'daki DSP rüzgârıyla seçilen eski bir belediye başkanı çıktı!

Bu muhteşem eseriyle, yıllar geçse de sosyal demokratlığı unutmadığını kanıtladı!

Kesik kolonlu iş yerleri için harekete geçiliyor

Hatırlarsanız...

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Nilüfer Belediyesi ile Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi bir protokol imzalamıştı.

Söz konusu protokole göre Nilüfer'de bulunan ruhsatlı ve ruhsatsız ticari işletmeler ve eklerinde yer alan taşıyıcı sistem elemanlarının yerinde olup olmadığı mercek altına alınacaktı.

Ayrıca...

Taşıyıcı sistem tahribatlarının gözlemsel tespitinde de bulunulacaktı.

Protokol kapsamında çalışmaya Beşevler mahallesinden başlandı.

Çok sayıda yer de tarandı.

Tarandı da incelemelerin ardından hangi sonuçlara ulaşıldı sorusu yanıtsız bırakıldı.

Daha önce, "Mesela Görükle'de nasıl bir manzarayla karşılaşıldı?" diye sormuştuk.

Zira bilhassa Görükle'deki taramalarda 7 kolonu kesik iş merkezlerine dahi rastlandığını biliyorduk.

Bu noktada Eski İMO Başkanı Ülkü Küçükkayalar'ın sözlerini hatırlatalım:

"Ne yazık ki biz sayının daha az olmasını tahmin ediyorken, 7'ymiş, 3'müş 5'mişi söylemiyorum ama oldukça rahatsız edici sayıda binayla karşılaştık. Tespitlerimiz oldu. Sayısı az değil. Belediye gereğini yapıyor. Yasal bir süreç var bununla ilgili biz o yasal süreçte değiliz."

Aylar önce, "Anlaşılan akademik odalara gereği yapılıyor denilmiş ancak bizdeki bilgiler pek de gereğinin yapıldığına yönelik değil" demiştik.

Her gün o binalara kaç kişi girip, çıkıyor bilen var mı?

Bakın böyle vahim bir tablo ortadayken; siz o kesik kolonlu iş yerlerini yıkmayı geçtik, en azından mühürleyen ya da vatandaşı uyaran birini gördünüz mü?

Çok sayıda kolunu kesik iş yeri varsa, belki hemen boşaltıp yıkamıyor olabilirsiniz tamam da en azından insanları büyük tehdide karşı hemen uyarabilirsiniz.

Kesik kolonlu iş yerlerinde yurttaşın bulunmasının önüne geçebilirsiniz değil mi?

Böyle bir uyarı gördü mü peki biri?

Neyse ki artık kaçınılmaz hâle gelen değişim gerçekleşti de bu iş yerleri için de harekete geçildi!

Nilüfer'in yeni yönetimi protokol kapsamında yapılan tespitleri de ele almaya başladı.

Konu etraflıca inceleniyor.

Durumu sakıncalı binalar Bursa Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne de bildirilecek.

Bu arada...

Osmangazi Akpınar'daki 1050 Konutlar'da dönüşüm çalışmaları sürüyor.

Daha sonra konuya yine ayrıntılı değiniriz ancak şimdilik şunu ifade edelim:

Ciddi bir yoğunluk artışına neden olacak dönüşüm kapsamında; bacalar, çıkmalar derken projelere aykırı çok sayıda imalat yapıldığına yönelik bilgiler geliyor.

Bakın...

Göreceksiniz...

Böyle giderse bölge zaten içinden çıkılmaz hâle gelecek de ruhsat iptali davaları da konuyu farklı bir noktaya sürükleyecek.

Biz yine uyarımızı yapalım.

Sonrasını yetkililerin vicdanına bırakalım:

Akpınar'daki dönüşüm bir an önce ilgili teknik akademik odaların denetimine tabi tutulmalıdır.

Yarın bazen çok geçtir...

Unutulmamalıdır!

Yorumlar

Yazarın Diğer Yazıları

Tüm Yazılar